Radio Simplu

ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL BISERICII ORTODOXE: CE SE INTAMPLA CU SLUJBA DE INVIERE:

Slujba de Inviere se va desfasura anul acesta fara enoriasi si va putea fi urmarita cel mai probabil online sau la televizor, din cauza pandemiei de COVID-19.

Daca autoritatile nu vor modifica intre timp actualele reglementari prin noi ordonante militare in contextul pandemiei de coronavirus, slujba din noaptea de Inviere se va tine fara ca enoriasii sa poata asista in biserici.

Anuntul Bisericii Ortodoxe: Ce se intampla cu slujba de Inviere
Pastele ortodox e pe 19 aprilie, iar reprezentantii Bisericii Ortodoxe spun ca anul acesta nu va mai fi adusa lumina sfanta de la Ierusalim. Este pentru prima oara pe timp de pace cand Biserica Invierii din Orasul Sfant este inchisa. La Ierusalim s-ar putea deschide biserica pentru slujba de Inviere, dar fara asistenta credinciosilor veniti din toata lumea, ca altadata. Chiar si asa, lumina sfanta nu va mai fi adusa cu avionul in Romania.

„De la Ierusalim este exclus anul acesta sa mai fie adusa lumina. Lumina e la fel de sfanta si atunci cand e aprinsa din candela de pe un altar din ultimul catun”, a precizat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, pentru stirileprotv.ro.

Banescu ii sfatuieste pe credinciosi sa respecte reglementarile in vigoare si sa ramana acasa chiar si de Inviere. Enoriasii pot urmari slujba la televizor, online, iar la miezul noptii pot iesi cu o lumanare aprinsa in curtea casei ori pe balcon, spun reprezentantii Bisericii Ortodoxe.

Reprezentantii Bisericii incearca sa gaseasca o varianta pentru a imparti pasti, painea cu vin sfintita care se ia acasa dupa slujba de Inviere.

„In legatura cu Sfintele Pasti, respectiv painea si vinul care simbolizeaza Trupul si Sangele lui Hristos, ar fi si varianta ca fiecare sa le pregateasca acasa si noi vom da o binecuvantare pentru ele. insa nici eu, ca preot la biserica mea, nu am deocamdata o soluție. Am putea sa le pregatim, oricum sunt sfințite din Joia Mare si, etapizat, le putem imparți, dar practic lumea nu are motiv de iesit din casa. Ne gandeam sa mergem la blocuri si sa lasam la fiecare scara de bloc un anumit numar de pahare, dar ar fi impropriu”, a spus Bogdan Ivanov, consilier cultural si purtator de cuvant al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, pentru libertatea.ro.

Sursa:Femina.ro

Loading...