Radio Simplu

Anunț major pentru elevi și profesori. Comitetul pentru Situații de Urgență a decis. Ce se întâmplă de luni

Pandemia de coronavirus îi pune la grea încercare atât pe elevi, profesori, dar și pe părinți, iar lucrurile vor mai dura așa încă o perioadă. Comitetul pentru Situații de Urgență a anunțat o nouă măsură începând de luni.

Inspectorul școlar general al Capitalei, Ionel Pușcaș a anunțat noua decizie luată de Comitetul pentru Situații de Urgență. Acesta va vota luni prelungirea funcționării școlilor în online.

„Cu privire la întrebările despre modul în care o să ne desfășuram activitatea luni și în zilele următoare …..cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic și la numărul actual al infecțiilor cu Covid, Comitetul pentru Situații de Urgență o să voteze luni prelungirea funcționării școlilor în online”, a anunțat Ionel Pușcaș,

Astfel, luni, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti se va reuni pentru a decide scenariul de funcţionare a școlilor pentru următoarele două săptămâni.

Decizia vine la scurt timp după ce, vineri, ISMB a informat că, având în vedere situaţia epidemiologică actuală, a propus Prefecturii Bucureşti convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în condițiile în care rata de incidenţă a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 nu scăzuse sub 3 la mia de locuitori.

Consecințe grave pentru cadrele didactice
Pentru cadrele didactice situația este destul de dificilă. Profesorii care refuză să predea online vor suporta consecințele legii, a anunțat Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti.

Avertismentul se adresează acelor profesori care nu vor să predea pe internet și refuză să fie filmați sau înregistrați, invocând dreptul la viață privată. Potrivit Legii Educației, învăţământul preșcolar, școlar, preuniversitar și universitar se poate desfășura online pe perioada stării de urgență sau de asediu.

Legea a fost modificată în acest sens la mijlocul lunii aprilie, când țara noastră era în stare de urgență.

„Suntem într-un moment în care avem o experiență, cadrele didactice sunt mai pregătite, au fost formate, o mare parte din cadrele didactice, prin diferite programe pentru a desfășura activități didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului. Neefectuarea orelor pe online intră sub incidența faptului că doar munca prestată poate fi remunerată.

Pe de altă parte, avem în Legea Educației Naționale măsuri legale pe care le putem lua nu noi, ci unitățile de învăţământ, prin realizarea comisiilor de cercetare disciplinară, dacă nu se îndeplinesc atribuțiile de către personalul din unitate”, spune Liliana Toderiuc-Fedorca, inspector școlar general adjunct al ISMB.