Radio Simplu

Anunț important al Iranului! Embargoul ONU asupra armelor vizând Teheranul a expirat duminică

Anunț important al Iranului care a transmis că duminică, 18 octombrie, embargoul ONU asupra armelor vizând Teheranul a expirat.

Iranul a declarat duminica aceasta că embargoul ONU asupra armelor vizând Teheranul a expirat, în termenii acordului internaţional privind programul nuclear al Republicii Islamice şi Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate, notează AFP.

„Cu începere de astăzi, toate restricţiile privind transferul de arme, activităţi legate şi servicii financiare cu destinaţia şi provenind din Republica Islamică Iran sunt toate ridicate automat”, a indicat Ministerul de Externe de la Teheran într-un comunicat.

În termenii acordului internaţional privind programul nuclear iranian, embargoul interzicând în special vânzarea de arme şi echipament militar greu Teheranului urma să expire la 18 octombrie.

„Republica Islamică Iran îşi poate procura, în consecinţă, armele şi echipamentele necesare din orice sursă, fără nicio restricţie legală şi numai pe baza nevoilor sale defensive”, a adăugat textul publicat de minister.

În septembrie, Moscova a confirmat dorinţa sa de a dezvolta cooperarea sa militară cu Teheranul imediat după ridicarea embargoului, iar China nu îşi ascunde nici ea intenţia de a vinde arme Iranului după 18 octombrie. Potrivit comunicatului diplomaţiei de la Teheran, Republica Islamică „poate, de asemenea, exporta armament defensiv pe baza propriilor politici”.

În august, Statele Unite au eşuat în încercarea de a determina Consiliul de Securitate să prelungească acest embargo şi să restabilească sancţiunile internaţionale împotriva Iranului ridicate în termenii pactului. Ministerul iranian a salutat duminică „o zi memorabilă pentru comunitatea internaţională”, adăugând că lumea a fost alături de Teheran, „sfidând eforturile regimului american”.

Zece rachete au căzut peste sate iraniene
Potrivit agenţiei de presă Irna, zece rachete au căzut joi peste sate iraniene din regiunea Khoda-Afarin, la frontiera cu Nagorno-Karabah, distrugând o clădire şi rănind un locuitor.

De la sfârşitul lui septembrie, „mai mult de 50 de rachete şi obuze de mortier” au lovit această regiune unde locuieşte o importantă minoritate azeră, potrivit Irna.
„Dacă astfel de tiruri se repetă, Republica Islamică Iran nu va rămâne indiferentă”, a notat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Said Khatibzadeh, evitând cu toate acestea să acuze vreo parte beligerantă. Învecinându-se cu ambele ţări, cu care întreţine bune relaţii, Iranul a îndemnat de mai multe ori Armenia şi Azerbaidjanul să pună capăt ostilităţilor, oferindu-se să medieze.