Radio Simplu

Anunț important pentru românii care au aceste carduri de sănătate. Decizia de ultimă oră

La propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Guvernul României a luat o decizie în privința cardurilor de sănătate pe care le dețin românii.

Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate ale românilor
Valabilitate a cardurilor de sănătate emise până la 31 decembrie 2014 va fi prelungită având în vedere că în perioada următoare (1 iulie 2020) vor expira 14,2 milioane de carduri de sănătate, scrie Profit.ro. Astfel, cardurile de sănătate vor fi valabile pe o perioadă de 14 de la data emiterii, pentru aceste carduri, adică vor fi valabile până în 2028, arată un proiect de hotărâre de guvern.

Pentru cardurile de sănătate care expiră în 2020 și 2021, reprezentanții Guvernului susțin că prelungirea duratei de valabilitate a acestora se va face prin generarea și rescrierea unui nou certificat în zona în care a fost scris certificatul inițial, cu închiderea securizată a acestei zone. Costurile pentru această soluție tehnică gândită de Executiv se vor ridica la aproximativ 550.000 de lei.

„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face, în mod automat, la nivelul furnizorilor de servicii medicale, cu excepția farmaciilor. Acest proces va fi unul automat, rapid și transparent atât pentru furnizorul de servicii medicale, cât și pentru asigurat.

La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, este precizat în proiectul de hotărâre de guvern.

De asemenea, de la 1 iulie 2020, se va reintroduce în spitale utilizarea şi validarea serviciilor cu cardul naţional de sănătate.

„Reintroducem, începând cu data de 1 iulie, tocmai pentru a avea o evidenţă clară a cazurilor ce se internează, a cazurilor care beneficiază de servicii medicale la domiciliu şi a cazurilor care beneficiază de servicii paraclinice, de imagistică medicală şi de laborator, deci, acolo unde există interacţiune între medic şi pacient şi trebuie obligatoriu să fie pacientul în faţa medicului, vom reintroduce utilizarea şi validarea serviciilor cu cardul naţional de sănătate. Despre care pot să vă spun o veste bună: am obţinut finanţare pentru prelungirea valabilităţii acestuia”, a explicat Adela Cojan, Președintele CNAS.

Loading...