Radio Simplu

ANM, ANUNȚ DEVASTATOR! CÂND VIN NINSORILE ÎN ROMÂNIA

Administrația Națională de Meteorologie ne avertizează că vremea caldă din această perioadă poate fi urmată de acel vortex polar despre care se vorbește în fiecare iarnă. Florinela Georgescu, director ANM, a transmis că este posibil, ”oricând de acum, să avem episoade cu ninsoare”.

Luna octombrie a acestui an este, din punct de vedere statistic, mai caldă cu 2,3 grade decât în alți ani, situându-se pe locul al doilea, după luna octombrie din 1966. Săptămâna se va încheia cu vreme bună, conform declarațiilor făcute de directorul executiv ANM.

”Luna octombrie de la început şi până în prezent înregistrează o abatere termică pozitivă de 2,3 grade faţă de normalul climatologic al unei luni octombrie în ţara noastră, situându-se, într-adevăr, pe locul 2, după luna octombrie a anului 1966 , cu o abatere termică pozitiva de 3,8 grade. Pe parcursul acestei săptămâni rămânem pe o vreme în general frumoasă, chiar deosebit de caldă”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv la ANM, citată de România TV.

Ne putem aștepta la ninsori

Florinela Georgescu a mai declarat că vortexul polar despre care se discută în fiecare iarnă va aduce ”episoade cu ninsoare”, iar asta se poate întâmpla… ”oricând de acum”.

”Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot să împingă aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillaţii aduc acel vortex polar de care vorbim cu toţii în fiecare iarnă. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat să avanseze mult înspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricând de acum să avem episoade cu ninsoare, dar episoade care să nu însemne neapărat venirea şi aşternerea definitivă a iernii la noi în ţară. Mai putem avea şi perioade cu vreme bună”, a precizat Florinela Georgescu, conform a1.ro.