Radio Simplu

ANAF a anunțat termenul limită! Se lasă cu amenzi grave! Cine trebuie să depună documentele

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunțat termenul limită pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Formularul care trebuie depus se referă la contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2019, dar și la estimarea obligaţiilor datorate pentru anul 2020.

Termenul limită pentru depunerea „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” este 25 mai 2020, a anunţat, luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat transmis Agerpres.

Formularul se utilizează atât pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2019, cât şi pentru estimarea obligaţiilor datorate pentru anul 2020.

„Declaraţia unică se depune de persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România, din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, piscicultură şi/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare, precum şi venituri din alte surse (de exemplu: câştiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă)”, se menţionează în comunicat.

Declarația unică se poate depune și online
Potrivit ANAF, Declaraţia unică se depune şi de persoanele fizice rezidente care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România, precum: venituri din activităţi independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor. De asemenea, Declaraţia unică se depune şi de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare etc.

Reprezentanţii ANAF precizează că Declaraţia unică se depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz) sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Totodată, pot fi depuse prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.