Radio Simplu

Alocațiile copiilor vor crește cu rata inflației din 2020. Legea a fost promulgată

Robert Sighiartău și alți membrii PNL au redactat un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor copiilor în fiecare an începând cu 1 ianuarie 2020. După ce inițiativa legislativă a fost dezbătută și votată în Senat luna trecută, astăzi președintele Klaus Iohannis a promulgat această lege.

Klaus Iohannis a promulgat legea majorării alocațiilor copiilor
Astăzi, 13 noiembrie, a avut loc o victorie foarte importantă pentru toți copiii din România. Președintele României Klaus Iohannis a promulgat legea conform căreia alocația copiilor se va majora cu rata inflației. Majorarea urmează să intre în vigoare de anul următor. Legea în cauză vizează completarea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, în sensul introducerii unei norme privind majorarea valorii alocaţiei cu indicele anual de inflaţie pentru a menţine cuantumul acesteia la aceeaşi valoare de piaţă.

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020”, se arată în actul normativ, scrie digi24.ro. Prin urmare, de anul viitor alocațiile se vor mări gradual și vor acoperi rata inflației. „Am reușit! Încă o victorie pentru copiii României! Alocațiile copiilor vor crește anual din ianuarie 2020”, a scris Robert Sighiartău pe contul său de Facebook.

Alocațiile copiilor au fost majorate ultima dată în martie 2019
„Parlamentul României a votat în unanimitate propunerea mea legislativă de indexare a alocaţiilor de stat pentru copii cu rata inflaţiei. Din 2020, anual, alocaţiile vor creşte pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie cât mai decentă. Mă bucur că am reușit să duc până la capăt cele două proiecte. A fost greu, dar s-a terminat cu bine. Mulțumesc tuturor părinților și copiilor pentru susținere!”, a completat Robert Sighiartău.

În luna februarie a anului curent plenul Parlamentului a adoptat un amendament la Legea bugetului care prevedea majorarea alocaţiilor începând cu data de 1 martie. Prin urmare, alocația a crescut de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Totodată, a crescut și alocația copiilor sub 2 ani, de la 200 la 300 de lei.