Radio Simplu

Alimentele de care Mihai Șora nu se atinge niciodată. Are o dietă strictă la 106 ani

Mihai Șora a vorbit despre alimentele de care nu se atinge niciodată! Celebrul filosof a spus și motivul pentru care refuză să mănânce aceste lucruri și a precizat că nu are legătură cu vârsta sau cu vreo anume dietă. Cu toate acestea, stilul de viață al filosofului ar putea reprezenta secretul vârstei sale înaintate și al intelectului său intact, chiar dacă a ajuns la 106 primăveri.

Acestea sunt alimentele de care Mihai Șora nu se atinge niciodată
Mihai Șora reprezintă o voce puternică în spațiul românesc, inclusiv în cel virtual. Filosoful este foarte activ chiar și pe rețelele sociale, unde ține legătura cu urmăritorii săi, deși a ajuns la vârsta de 105 ani. Filosoful a fost întrebat, probabil, de foarte multe ori care este secretul longevității sale, așa că a ales să scrie pe o rețea socială despre stilul său de viață. Aflăm astfel că filosoful Mihai Șora nu a fost un copil mofturos, însă nu prea îi plăcea să mânânce, însă mama sa avea mereu răbdare și îl îndemna să mestece și să înghită. Filosoful a recunoscut că peste ani de zile a cunoscut și ce înseamnă adevărata foame.

„Ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă. Sau nu. Poți face din ea o meserie, pasiunea vieții tale. După cum se poate întâmpla să devină o nevroză, obsesia care îți încalecă existența. Și te face să ratezi exact ceea ce este important. Copil fiind, Mama s-a căznit îndelung cu mine: nu eram ceea ce îndeobște numim un băiețel mofturos, însă nu vedeam utilitatea alimentării. Înghite, înghite…, te rog frumos erau cuvintele pe care le auzeam mereu în timpul mesei. Iar atunci mâncam doar de dragul Mamei ori pentru că Tata găsea câte un subterfugiu care să mă convingă sau să-mi distragă atenția. (Mai târziu am cunoscut foamea: foamea crâncenă care te face să cazi leșinat pe stradă, scorbutul și inaniția din pricina cărora te lichefiezi și îți pierzi dinții. Dar asta e o altă poveste.)”, scrie Mihai Șora pe Facebook.

A cunoscut foametea crâncenă
Ei bine, filosoful a trecut peste aceste episoade descrise mai sus, însă a recunoscut că nu obișnuiește să mănânce carne. A renunțat la carne „de ani buni”, însă nu se bate cu pumnul în piept că ar fi vegetarian. Șora a spus și motivul pentru care refuză să mănânce carne și nu ține nici de vârsta sa și nici de vreo dietă. Pur și simplu îi este milă de animalele ucise.

„ Ce vreau să spun acum, rapid și fără multă teorie, este că, într-adevăr, nu mai mănânc carne de ani buni. Mă grăbesc să adaug, însă, și această evidență: nu ne naștem vegetarieni. Nu m-aș grăbi, așadar, să-i învinovățesc pe cei ce adoră chiftelele sau caltaboșii. Nu sar din avion dacă, lângă mazărea sleită, orezul uscat ori frunza de salată, stă cuminte în farfurie o bucățică de carne (tare ca piatra, oricum, și nemestecabilă).

Nici nu strâmb din nas când, la o sindrofie, în vizită fiind, văd pe masa gazdei jambon sau pastramă. Sunt nenumărate feluri de a te sustrage condiției de carnasier și nenumărate motivații. În ce mă privește, ele nu au legătură nici cu vârsta, nici cu vreo dietă oarecare, nici cu statutul (trâmbițat de unii sau afișat ca virtute) de vegetarian

Ci, pur și simplu, cu faptul că mă străduiesc să înțeleg condiția necuvântătoarelor. Am citit studii și văzut documentare sfâșietoare despre ferme de porci, abatoare, crescătorii de pește sau păsări. Și refuz să mănânc suferințe și agonii. Atât de simplu. P.S. Bine, frigiderul meu nu arată chiar așa… Mai am și ridichi, roșii, suc de mere”, a mai scris celebrul filozof.