Radio Simplu

Alertă: vârsta de pensionare crește la 69 de ani! Din ce an se modifică Legea pensiilor

Motorul economiei europene se pregătește să ia una dintre cele mai dure măsuri cu putință.

Banca centrală a Germaniei preconizează că vârsta de pensionare a angajaților va fi crescută în viitorul apropiat la 69 de ani, în contextul declinului democrafic! „Sistemul de pensii va fi supus unei presiuni considerabile, în special începând de la mijlocul anului următor”, anunță Bundesbank într-un buletin informativ preluat de Der Spiegel.

Și, cum Germania este exemplul și modelul întregii Uniunii Europene, nu-i exclus ca și alte țări, printre care și România, să crească vârsta de pensionare la 69 de ani!

Altă soluție nu există, dau asigurări bancherii. Pentru asigurarea continuității fondurilor publice, creșterea vârstei de pensionare reprezintă „cea mai sigură pârghie” de care statul german se poate folosi în viitoarele reforme avute în vedere, mai anunță Bundesbank.

Germania a realizat deja o astfel de reformă, crescând vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani, numai că noua lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2030! Prea puțin, 67 de ani nu ajunge, zice Deutsche Bundesbank, având în vedere milioanele de cetățeni care se vor pensiona în următorii doi ani!

Din calculele bancherilor a reieșit faptul că toți cetățenii născuți în 2001 vor putea primi pensie abia cu luna mai a anului 2070, când vor avea vârsta de 69 de ani și patru luni.

Reacțiile politice sunt negative. „Fixarea unei vârste de pensionare mai mare este calea greșită”, susține deputatul Katja Mast, vicepreședinte al grupului parlamentar social-democrat (SPD), aliat al conservatorilor în coaliția care o sprijină pe Angela Merkel. Și „Verzii”, prin vocea deputatului Markus Kurth, sunt împotrivă: „Avem nevoie de o strategie pentru a munci mai sănătos pentru mai mult timp, nu creșterea vârstei de pensionare la 69 de ani pentru toată lumea”.