Radio Simplu

Alertă pentru toți românii care merg cu trenul! Se întâmplă chiar de azi

Este alertă printre românii care merg cu trenul. Aceștia trebuie să știe că începând de astăzi vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.

Români, atenție mare. Începând de astăzi, apar primele scumpiri de iarnă.

Prima măsură îi vizează pe toți cei care merg cu trenul. Biletele de tren costă mai mult de astăzi.

Astfel, românii care se deplasează cu acest mijloc de transport trebuie să știe că s-a majorat tariful pentru rezervarea locului.

În loc de 4 lei, acum românii vor scoate din buzunar cu un leu mai mult, adică 5 lei, la trenurile Regio sau Interregio, pentru clasele întâi sau a doua, şi pe orice zonă kilometrică tarifară.

Preţul are şi taxa pe valoarea adăugată inclusă.

Citește și

CCR, decizie importantă pentru o categorie de pensionari. Indicele de corecție se va aplica și pensiilor lor

Veste bună pentru o categorie de pensionari, care vor avea pensia majorată! Curtea Constituțională a României a decis în favorea beneficiarilor pensiilor de invaliditate la pensionarea pentru limită de vârstă, potrivit deciziei adoptate joi, potrivit Agerpres.

Cresc pensiile de invaliditate la pensionarea pentru limită de vârstă
Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei „înscrierea iniţială la pensie” din cuprinsul art.170 alin.(3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma ‘înscrierea iniţială la pensie’ (…) este constituţională, în ceea ce priveşte beneficiarii pensiilor de invaliditate, în măsura în care se interpretează că se referă la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă prin aplicarea, pentru prima oară, a condiţiilor de vârstă legală de pensionare şi stagiu complet de cotizare prevăzute de Legea nr. 263/2010”, se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie
Articolul 170 din legea vizată prevede la primul alineat că „la punctajul mediu anual (…) se aplică un indice de corecţƒie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie”, iar la alineatul al treilea că „indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţƒială la pensie”.