Radio Simplu

Alertă pe litoral. Turiști înecați, salvamari agresați

Un bărbat de 46 de ani din județul Ilfov a murit înecat pe plaja Corbu, iar un tânăr de 32 de ani a fost scos, înconștient, pe plaja din Costinești, unde echipaje medicale ale SMURD au încercat să îl resusciteze, dar nu a mai putut fi salvat.

Prima alertă, la 112, a venit de pe plaja sălbatică de la Corbu, unde nu există serviciu de salvamar. Mai mulți turiști au cerut ajutorul salvatorilor de la ISU Dobrogea pentru scoaterea din valuri a unui bărbat care nu a mai revenit la mal. Până la sosirea echipajelor SMURD, bărbatul fusese scos de către turiști.

La fața locului au ajuns echipaje ISU cu elicopterul SMURD și o senilată dela punctulde prim ajutor Corbu. În ciuda eforturilor depuse de medici, turistul din Ilfov a fost declarat decedat, informează ISU Dobrogea.

La scurt timp, a nouă alertă a venit dinspre plaja Costinești, unde este arborat steagul galben, care semnalează că marea este agitată, iar intrarea în apă este recomandată doar înotătorilor experinentați. Cu toate acestea, un tânăr de 32 de ani, din Ilfov, s-ar fi avântat in valuri ignorându-i pe salvamari.

Turistul a fost scos din apă, inconștient, de către salvamari. La fața locului au intervenit echipaje ale elicopterului SMURD și două echipaje medicale de pe ambulanțe SAJ și ISU. Tânărul nu a mai putut fi salvat. De la începutul sezonului estival, 12 persoane, 11 adulți și un copil, au murit inecate în mare.

În afară de a-i ruga pe turiști să respecte culorile steagurilor arborate pe plajă, să nu intre în apă dacă văd culoarea roșie a drapelului, și să nu se ducă dincolo de geamandură, salvamarii nu le pot interzice turiștilor să înoate în mare. Iar când se duc după ei, sunt înjurați și chiar agresați.

Un salvamar, din sudul litoralului, s-a ales cu o plângere penală după ce s-a dus în largul mării pentru a salva un turist, care înota între Saturn și Venus. Acesta l-ar fi înjurat și apoi, după ce a ajuns la țărm l-a reclamat la poliție pe salvamar că l-a amenințat cu skijetul, deși turiștii, martori, au văzut altceva.