Radio Simplu

Alege o bomboană şi vezi dacă reuşeşti „să-ţi salvezi viaţa”. Care din cele trei nu este otrăvită?

O nouă zi, o nouă provocare! Încearcă să ghiceşti care bomboană nu este otrăvită. Ai grijă, „drumul” este destul de complicat! Tot ce trebuie să faci este să fii atent.

Harry și prietenii lui au plecat în pădure. La fel că toți turiștii obișnuiți, și-au spus în fiecare seară poveşti înfricoșătoare lângă focul de tabără. Toți băieții au adormit, dar Harry nu a putut. Când a adormit în cele din urmă, a visat ceva neobișnuit.

Visul lui Harry era foarte realistic. S-a pierdut în pădure și a găsit o peșteră ciudată. Era târziu și era obosit, așa că a intrat și a decis să-și petreacă noaptea acolo. Când a intrat în locul acela, l-a găsit pe Regele Goblinilor. Regele a fost cu adevărat fericit că a venit Harry. Nimeni nu îl vizitase de foarte mult timp. Harry a început să alerge, dar ieșirea a dispărut.

Pentru a părăsi peștera, Harry a trebuit să aleagă una din cele trei bomboane aflate pe masa regelui.

Două dintre bomboane erau otrăvitoare și doar una era cea care îi putea salva viaţa. Când Harry a luat o bomboană, Regele a aruncat una din bomboanele otrăvitoare și i-a cerut să facă din nou alegerea.

Harry a ales bomboana portocalie. Regele a aruncat bomboana albastră spunând că este ortăvitoare, apoi l-a întrebat pe Harry dacă vrea să îşi schimbe decizia.

Şi-a schimbat Harry alegerea? Dacă da, de ce?

RĂSPUNS:

Celelalte două bomboane i-au dat o șansă de 50/50, iar Harry a considerat că este mai bine să nu-și schimbe decizia. Dar bomboana portocalie aveau de două ori mai multe șanse să-l omoare pe Harry decât cea galbenă:

Când a ales bomboana portocalie şansa lui de a supravieţui a fost de 1 din 3. Şi şansa lui de a muri a fost de 2 din 3. Când Harry a luat bomboana otrăvitoare, cea sigură era încă pe masă.

Când regele a aruncat bomboana albastră, el nu a spus nimic despre bomboana din mâna lui Harry, aşa că şansa de a fi în siguranţă era încă 1 din 3.

Deci, dacă pe masă era o bomboană sigură, aceea era cea galbenă.