Radio Simplu

Ai grijă când cumperi măsline negre! Iată de ce

Consumul de măsline explodează pur și simplu pe timpul posturilor bisericești din România. Mai mult, în ultimii ani, măslinele au căpătat o popularitate uriașă în țara noastră, la fel și ulei din măsline. Însă, în urma unor analize de laborator efectuate recent asupra soiurilor care se comercializează în România, veștile nu sunt deloc bune, ba chiar îngrijorătoare. Conform specialiștilor, măslinele negre sunt foarte des colorate, înnegrite cu două substanțe speciale, care în timp, pot duce la îmbolnăviorea gravă a ficatului. Iată de ce trebuie să ai grijă când cumperi măsline negre.

Măslinele negre, din păcate, sunt colorate artificial cu ajutorul a doi stabilizatori de culoare – gluconatul feros si lactatul feros’, a explicat recent un specialist care a participat activ la testarea de laborator. el a menționat că nu e nimic ilegal în colorarea măslinelor cu aditivi feroși, atât timp cât nu sunt depășite limitele admise. Limita admisă este de cel mult 150 de miligrame pe kilogram de fruct. Aceasta înseamnă, potrivit, nutriționiștilor, că dintr-o sută de grame de măsline asimilăm 15 miligrame de fier, adică exact necesarul zilnic de fier.

Cu toate acestea, există câteva riscuri pentru inimă, dar mai ales pentru ficat, acumularea a prea mult fier putând duce la afecțiuni ireversibile hepatice. Iată ce indicatori trebui să cauți pe ambalajul de măsline:

E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care în combinație cu oxigenul, declanșează reacția de oxidare în urma căreia măslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoacă eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului.

E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, având același rol tehnologic și aceleași reacții adverse ca ale gluconatului feros.

Cu cât mai arătoase, cu atât mai ‘tratate’
Nu vă mai feriți de măslinele cu aspect zbârcit. Acesta este cel mai bun indiciu că nu sunt tratate cu gluconat feros și cu lactat feros. Așdar, dacă aspectul este unul cam neatrăgător, să știți că sunt de o calitate superioară. Dacă vreți să nu mai aveți nicio grijă, atunci alegeți măslinele verzi sau maro. Dar nici acestea nu sunt pe deplin ocolite de substanțe care ar cauza probleme de sănătate.