Radio Simplu

Agheasma de la Bobotează are puteri vindecătoare

Numită și Iordanul, după numele râului în care a fost botezat Mântuitorul, Boboteaza, sărbătoare prăznuită pe 6 ianuarie este plină de tradiții și obiceiuri care se păstrează cu sfințenie.

Nu se spală rufe pentru a nu spurca apele

În această zi este interzis cu desăvârșire să se spele rufe, întrucât se crede că altfel vor fi spurcate apele sfințite. De asemenea, nu se vor spăla rufe nici în următoarele șapte zile până la sfârșitul praznicului. Potrivit tradiției, creștinii țin post negru până ce consumă din agheasma mare.

În timpul slujbei, pe lângă troparul Bobotezei, copiii cântă colinde speciale care arată minunea care a avut loc la Iordan, respectiv Botezul Domnului. Agheasma luată de la biserică în ziua de Bobotează nu se strică niciodată și are puteri tămăduitoare miraculoase. Cine scoate crucea din apă va fi fericit tot anul

O tradiție mult așteptată în ziua de Bobotează este momentul în care preotul aruncă o cruce de lemn într-un lac, râu sau izvor după procesiunea sfințirii apelor, iar feciorii satului vor intra în apă să o scoată, indiferent dacă afară este ger.

Se spune că bărbatul care va reuși să aducă crucea la mal va fi ferit de toate relele și va avea un an plin de fericire și împliniri. În noaptea de Bobotează, fetele își vor lega de inelar un fir de mătase roșie și puțin busuioc și vor pune sub pernă tot busuioc pentru a-și visa noaptea ursitul.

Tot tradiția spune că fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an.