Radio Simplu

Acest artist stradal cântă melodia „Aleluia” doar cu ajutorul paharelor de cristal

De-a lungul anilor, am urmărit, cu toții, mulți artiști stradali. Unii dintre ei sunt buni, alții sunt extraordinari, iar cei mai talentați sunt cei care prezintă arta într-un mod extrem de original. Acesta este și cazul acestui artist care cântă melodia Aleluia cu ajutorul unor pahare de cristal.

Fără să ne mire, acesta a reușit să atragă în jurul lui nenumărați trecători curioși, intrigați de sunetele superbe care vin de pe masă. Oamenii au fost impresionați. Cântecul Aleluia este unul dintre cele mai frumoase și mulți artiști au ales să-l interpreteze, dar această variantă este specială.

Rândurile de pahare de vin umplute cu o anumită cantitate de apă sunt, dacă vă vine să credeți, un instrument muzical, numit harpă de sticlă. A mai fost numit și instrumentul angelic datorită sunetului unic și a tonalității produse de sticlă. Doar un muzician talentat poate folosi acest instrument.

Se spune că așa funcționează harpa de sticlă: nu se poate vedea cu ochiul liber, dar atunci când atingi marginile paharelor cu degetele umede, fricțiunea cauzează vibrație care creează sunete. Piciorul paharului crește abilitatea fiecărei cupe de a vibra.

Fiecare sunet scos de pahar depinde de forma și mărimea sa. Paharele cu o cupă mai mare vor produce tonalități mai joase decât cele mai mici. Acestea funcționează și în cazul paharelor cu picior mai subțire. Unele pahare au un ton perfect atunci când sunt goale, de la natură. Altele trebuie să fie ajutate de apă. Cu cât se adaugă mai multă apă, cu atât sunetul va fi într-o tonalitate mai joasă pentru că lichidul scade vibrațiile.

Acest instrument are o istorie surprinzător de lungă și a existat printre noi de secole. Există chiar piese muzicale scrise special pentru acest insrtument, și chiar compozitori ca Beethoven și Mozart au creat muzică pentru aceste sunete unice făcute de pahare și apă. Este absolut extraordinar să realizăm că așa s-au născut unele dintre cele mai frumoase piese muzicale din lume!

Acest artist stradal a ajuns un adevărat maestru al acestui instrument și, cel mai probabil, are un auz muzical impecabil. De fiecare dată, înainte să înceapă să cânte, acesta trebuie să acordeze instrumentul pentru a se asigura că fiecare pahar cere exact cantitatea de apă necesară.

În aceste imagini cântă una dintre cele mai reconoscibile piese din lume, Aleluia a lui Leonard Cohen. Probabil că am auzit această piesă cântată de o grămadă de artiști, atât faimoși, cât și necunoscuți, dar modul în care o cântă el chiar este unic.

Este un mod unic și minunat de a interpreta această melodie, și chiar dacă Leonard Cohen a rugat oamenii să nu îi mai folosească piesa, ar fi fost păcat ca oamenii să nu se bucure de o asemenea interpretare.

Artiștii stradali oferă oamenilor o bucățică din talentul lor și sunt unii dintre aceia care vor mai mult să-ți împărtășească talentul și mai puțin să devină faimoși cu orice preț. Asta îi face foarte special, iar străzile nu ar mai avea același zumzet specific dacă nu ar fi cineva la fiecare colț de stradă care să ne încânte urechile cu ceva special.