Radio Simplu

A aflat ca are CANCER de col la 25 de ani pentru ca a ignorat un aspect BANAL! ”Daca as fi facut asta mai devreme…”

MARE GRIJA! Semnal de alarma pentru toate femeile!

Din pacate, Emily-Rae Rushmer nu va mai putea niciodata sa devina mama pe cale naturala. A fost diagnosticata cu cancer cervical la varsta de doar 25 de ani si a trebuit sa faca histerectomia totala. Am fost devastata cand am aflat ca nu voi putea sa am un copil dar acum imi dau seama ca sunt foarte norocoasa. Histerectomia a insemnat sa imi iau adio de la viitorii mei copii”, povesteste tanara.

Acum, un an mai tarziu, ea organizeaza o campanie pentru reducerea varstei pentru testarea cu frotiu, cum e Papanicolau. Aceasta analiza ajuta la depistarea cancerului cervical si Emily considera ca boala ei ar fi putut fi tratata mai usor daca era depistata din timp. „Daca as fi facut testul Papanicolau mai devreme, poate la 18 ani, poate celulele anormale erau depistate si toate astea ar fi fost evitate.”

„Nu credeam ca este ceva serios, am fost oricum la consult la medic si m-am gandit sa mentionez problema. Am acceptat sa imi faca un test Papanicolau si in primele 10 minute ceva nu parea in regula”, a povestit ea. Atunci cand au vazut ca exista probleme, medicii au internat-o la spital pentru a-i face teste mai complexe. Trei zile mai tarziu, i s-a efectuat si o biopsie de col uterin. La primele analize, tumora lui Emily avea 2.2 centimetri si, dupa doar cateva zile, aceasta masura deja 5.5 centimetri.

„Atunci am stiu ca ceva nu este in regula. Eram sanatoasa, ma simteam putin obosita dar m-am gandit ca este din cauza ca am o perioada mai grea. Sa fiu sincera, probabil nu mi-as fi facut acel test si l-as fi amanat pana ceva ar fi mers prost sau as fi auzit o poveste de groaza. Aveam 25 de ani si niciun simptom. Nu asteptati sa aveti simptome”, le indeamna pe femei.