Radio Simplu

8 dintre cele mai importante invenții ale secolului XXI care vor rămâne pentru totdeauna în istorie

Secolul XX a fost denumit al vitezei, pe cand veacul al XXI-lea pare sa stea sub semnul noilor tehnologii, a expansiunii spatiale, a Internetului si a unei multitudini de gadgeturi pe plan mondial.

Daca in urma cu 15 ani in viata noastra nu existau smartphone-urile, Facebook sau YouTube, astazi este greu sa ne imaginam fara toate acestea, potrivit The Telegraph.

Apple iPod, 2001

Player-ele portabile MP3 au existat cu multi ani inaintea lansarii dispozitivului Apple din 2001, dar iPod-ul a fost tehnologia care a transformat cu adevarat modul in care oamenii au ascultat muzica.

Skype, 2003

Skype a reinventat modul prin care oamenii din diferite tari au comunicat. Programul a oferit posibilitatea unei conexiuni cu familia si prietenii la distanta – chiar si apel video – gratis prin Internet.

Facebook, 2004

Facebook nu a fost prima retea de socializare – ea a fost construita pe succesul anterior al site-urilor MySpace si Bebo. Astazi, platforma conecteaza peste 1,3 miliarde de oameni din intreaga lume.

YouTube, 2005

Creat de trei fosti angajati ai PayPal in anul 2005, YouTube a crescut pana a devenit cel mai popular site de videoclipuri din lume. Cheia succesului sau este posibilitatea oricarei persoane, de oriunde din lume, sa posteze gratis un filmulet pe site.

Apple iPhone, 2007

Iphone-ul produs de Apple a fost primul smartphone cu tehnologie touchscreen care a castigat popularitatea in masa a pietei. Iphone a dus la dezvoltarea unei intregi industrii, cu producatori de electronice peste tot in lume, care au realizat propriile dispozitive.

Apple a vandut pana in prezent peste 500 de milioane de iPhone-uri pe plan mondial.

Google Android, 2008

Alti producatori de telefoane mobile au fost disperati dupa lansarea iPhone-ului de la Apple in 2007, insa ei aveau nevoie de un sistem de operare care sa concureze cu iOS.

Astfel, a aparut Android care a fost creat ca open source pentru camere foto, dar a fost cumparat de catre Google in 2005 si ulterior a fost lansat ca OS pentru mobile in 2008. In prezent este sistemul primordial pentru smartphone-urile produse de Samsung, Sony, LG si HTC, atingand peste 80% din piata mondiala.

Apple iPad, 2010

Apple a „lovit” din nou in 2010, odata cu lansarea tabletei sale, denumita iPad. Nu a fost primul dispozitiv de acest fel, dar succesul sau a captat imaginatia publicului si a pornit o noua tendinta.

Masina Google, fara sofer, 2014

Google de-abia a lansat propria sa masina fara sofer, dar compania a inceput sa testeze vehicule in California la inceputul acestui an. A anuntat ca vrea sa le produca pe scara larga din anul 2017.