Radio Simplu

7 „smecherii” pe care nu ti le spune nimeni la scoala de soferi

Sa conduci o masina nu este un lucru dificil, insa trebuie sa fii atent si sa iti imbunatatesti abilitatile de sofer. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa conduci mai sigur si mai eficient:

1. Urmeaza un curs de conducere defensiva – oricine poate opta pentru cursuri suplimentare de condus pentru a isi imbunatati abilitatile. Cursurile de conducere defensiva pot fi urmate si de catre soferii experimentati.

2. Franeaza cu piciorul stang – aceasta tehnica necesita exercitiu regulat, intrucat este destul de dificila. Tehnica poate fi de folos in cazuri urgente, deoarece te vei putea misca foarte repede, mentinand viteza necesara pentru motor, mentinand aceeasi viteza de deplasare si controland suprasolicitatea, toate simultan.

3. Circula cu aceeasi viteza ca si celelalte masini – desi aceasta este o regula pe care o invata toata lumea, nu toti soferii o urmeaza. Daca vei conduce mai tare sau mai incet decat ceilalti soferi pot aparea accidente, motiv pentru care este necesar sa tii cont de densitatea traficului atunci cand alegi sa circuli cu o anumita viteza.

4. Tine mainile pe volan in pozitia corecta – instructorii auto ii invata pe soferi sa tina mainile pe volan in pozitiile 10 si 14, insa in ultimul timp, este recomandat sa tii mainile la 9 si 3 sau la 8 si 4, pentru a putea controla mai bine masina, mai ales daca mergi pe un drum lung.

5. Controleaza subvirarea si supravirarea – in cazurile de subvirare, anvelopele din fata pierd din tractiune pe suprafata drumului in timp ce se rotesc din cauza vitezei accelerate, iar in cazurile de supravirare se intampla acelasi lucru cu anvelopele din spate. Nu accelera prea mult daca mergi pe un drum inghetat ori umed. Pentru a evita subvirarea si supravirarea, incearca sa conduci la o viteza moderata.

6. Parcheaza cu precizie – senzorii de parcare iti pot fi de mare ajutor.
7. Foloseste frana de mana pentru a efectua o intoarcere – aceasta este o tehnica ce necesita exercitiu, insa poate fi de folos in caz de urgenta sau in cazul in care trebuie sa faci o miscare rapida in timpul iernii. Nu fa aceasta miscare pe un drum uscat daca nu vrei sa iti uzezi cauciucurile.