Radio Simplu

7 lucruri obișnuite care au fost interzise de Guvernele din diferite țări ale lumii

Istoria a fost afectată de interdicții scandaloase. Guvernele afirmă adesea că încercările lor de a controla viața cetățenilor sunt făcute pentru cele mai bune și mai cinstite motive, cum ar fi securitatea națională, moralitatea sau siguranța noastră.

Iată unele dintre cele mai ciudate lucruri care au fost interzise de Guvernele din întreaga lume:

1. Ketchup-ul este interzis în școlile franceze

În 2011, școlile elementare franceze au introdus noi reguli dietetice elevilor, care limitează cantitatea de ketchup disponibilă în cafenele. Interdicția permite studenților să consume cartofi prajiti o dată pe săptămână, și numai atunci pot avea parte și de ketchup.

Scopul este ca elevii și studenții să se familiarizeze cu rețetele franceze, astfel încât să le poată da mai departe, generației următoare. Autoritățile franceze consideră că alimentele mai delicioase și mai atrăgătoare pot constitui o amenințare la adresa popularității locale a mâncărurilor tradiționale din Franța.

2. Încruntatul este interzis în Milan

În Milan, este interzis să te încrunți, cu excepția înmormântărilor sau vizitelor la spital. Regulile orașului impun ca toți locuitorii să-și păstreze zâmbetul pe buze. Nerespectarea acestei prevederi ar putea avea drept consecință o amendă. Dar nu-ți face griji – legea a fost adoptată atunci când Austria a domnit peste Milan, în secolul al XIX-lea, și nu a mai fost anulată niciodată.

3. Sarcasmul este interzis în Coreea de Nord

Toată lumea știe că una dintre cele mai izolate țări din lume este Coreea de Nord, și că aceasta are cel mai represiv regim politic instaurat vreodată. Guvernul său este autoritar și recunoscut pentru limitarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de exprimare, libertatea de mișcare, libertatea de întrunire și multe altele.

În Coreea de Nord sunt interzise mai multe lucruri care sunt normale în alte țări, dar una dintre ele este neobișnuită – interzicerea sarcasmului. Cetățenii nord-coreeni nu au voie să comenteze sarcastic la adresa regimului totalitar al lui Kim Jong Un în conversațiile lor de zi cu zi.

4. Blugii sunt interziși în Coreea de Nord

Conducerea nordică de aici a interzis cetățenilor să poarte blugi, într-o încercare de a nu promova îmbrăcămintea occidentală. Restricțiile privind fluxul de cultură, modă și stil ale occidentului reprezintă o problemă la nivel național în Coreea de Nord. Dar interdicția blugilor se concentrează în primul rând asupra provinciilor din nord – Hamgyong și Yanggang, care sunt aproape de China.

Autoritățile coreene din nord sunt preocupate de faptul că oamenii care trăiesc în aceste zone sunt mai expuși la lumea exterioară și pot fi influențați de către vest.

5. Coafurile occidentale sunt interzise în Iran

În 2010, guvernul Iranului a interzis cetățenilor săi să își lase părul lung sau să și-l prindă într-o coadă de cal, pentru că acestea sunt coafuri occidentale decadente. În același timp, Iranul a emis o list de coafuri musulmane care sunt acceptabile, iar de regulă, acestea sunt conservatoare și scurte.

6. Șlapii cu deget sunt interziși în Capri, Italia

Este ciudat ca o întreagă insulă să interzică șlapii cu deget, nu-i așa? Considerată una dintre cele mai ciudate legi din lume, interdicția a fost adoptată sub pretextul că localnicii își prețuiesc pacea și liniștea, iar  pantofii zgomotoși îi vor deranja.

7. Dansul după miezul nopții este interzis în Japonia

Dansul după miezul nopții a fost interzis în Japonia timp de 67 de ani. După al Doilea Război Mondial, legea a fost pusă în aplicare pentru a elimina prostituția, care era populară în sălile de dans. Dansul public a fost interzis, cu excepția cazului în care locul avea o licență. Chiar și atunci, toate tipurile de dans trebuiau să se oprească până la ora 00:00.