Arta de a face parfumuri a început în vechea Mesopotamie si Egipt continuând să fie îmbunătățită de către romani și persani.
În Europa de Vest parfumurile au început să fie create începând cu anul 1221, pe baza rețetelor călugărilor Santa Maria Novella, din Florența, Italia. În Est, maghiarii au produs în 1370 un parfum din uleiuri esențiale amestecate într-o soluție cu alcool, cunoscut sub numele de „Apa din Ungaria”, la cererea Reginei Elisabeta a Ungariei. Iată ce trebuie să mai știi dacă îți plac parfumurile:
1. Cum îl alegi
Când testezi parfumuri, evită să miroși mai mult de trei parfumuri unul după altul. Nasul tău se va încărca și nu vei mai simți diferențele dintre mirosuri. Ia o pauză și miroase recipientul cu boabe de cafea care este pus la dispoziție în parfumerii.
Este posibil să fii atrasă de un anumit parfum datorită poveștilor care stau în spatele acestuia. De exemplu, casa de parfumuri Bvlgari se inspiră din universul bijuteriilor pentru a crea parfumuri care spun povești. Așa că, dacă te decizi greu, ia cu tine mostre de parfumuri pe care îți dorești să le testezi și întoarce-te în magazin când te-ai hotărât care este cel care ți se potrivește.
2. Unde îl aplici
În culturile occidentale parfumul este aplicat la punctele pulsului, de exemplu în spatele urechilor, la nivelul gâtului și în interiorul încheieturilor, astfel încât căldura corpului modifică temperatura parfumului și îl eliberează în aer.
Când aplici parfum pe încheieturi, nu le freca între ele, pentru că acesta se va evapora mai repede. Unele parfumuri au coloranți și pot păta hainele, așa că ai grijă atunci când le aplici. În același timp, alcoolul din parfum poate deteriora părul, așa că nu-l aplica direct pe acesta.
3. Ce să eviți
Dacă porți bijuterii la încheieturi, nu aplica parfumul acolo. Metalul poate schimba modul în care parfumul miroase și unele bijuterii pot fi deteriorate de parfumuri. Poartă arome mai ușoare în timpul verii când este cald și esențe mai puternice în sezonul rece și seara.
Un lucru extrem de important: evită să îl folosești ca înlocuitor al deodorantului, pentru că acesta nu împiedică transpirația.
4. Cum îl păstrezi
Nu le așeza în locuri fierbinți, cum ar fi sub o lampă sau la soare. Cel mai bun loc pentru parfumuri este unul întunecos, uscat și răcoros (un dulap închis, la temperatura camerei) sau chiar la frigider.
5. Cum îl faci să dureze
Pentru ca un parfum să dureze mai mult, pielea trebuie să îl absoarbă. Cu cât pielea absoarbe mai mult, cu atât va dura mai mult parfumul. Pentru a realiza acest lucru aplică parfumul după ce ai făcut duș. De asemenea, poți utiliza o loțiune hidratantă din aceeași gamă cu parfumul în locurile în care vrei să pulverizezi.
Dacă parfumul pe care l-ai ales este prea puternic, încercă varianta cu același miros dar cu o concentrație mai mică – „eau de toilette”.
6. Sfaturi de urmat
Nu folosi parfum dacă urmează să mergi la plajă, deoarece poate provoca reacții alergice sub formă de pete sau erupții cutanate. În special parfumurile cu ulei de bergamotă pot cauza reacții ale pielii la expunerea solară.
Nu utiliza parfumuri puternice când mergi la job, mai ales dacă lucrezi în spații mici. Moderația este cuvântul cheie în folosirea parfumului, în orice împrejurare.