Radio Simplu

4 superputeri pe care sigur le ai dar nu știi despre ele

De ce spune acest lucru chiar una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii? Poate pentru că ştie un adevăr puternic despre oameni şi mintea lor. O greşeală foarte mare pe care noi oamenii o facem este că am ajuns să punem foarte mult accent pe mintea noastră care este doar o unealtă.

Aşa cum un ciocan este o unealtă, un computer este o unealtă, la fel şi mintea noastră este o unealtă. Noi nu suntem mintea noastră şi noi putem spune minţii noastre să facă ce vrem, deşi dacă o lăsăm pe pilot automat ea face ce vrea. Mintea poate şi trebuie să fie controlată, strunită, pentru a ne servi pe noi, stăpânii ei.

La fel e şi cu mintea.

1. Putere de concentrare – focus

Una dintre cele mai mari puteri pe care mintea umană le poate avea este puterea de concentrare, de focusare ca un fascicul laser pe un anumit lucru .

Focusarea înseamnă că întreaga atenţie este canalizată într-o singură direcţie şi asta te ajută să intri în starea de flux, care la rândul ei te ajută să creezi lucruri extraordinare, să atingi obiective de neatins în alte condiţii.

Azi, trăim într-o societate care ne bombardează cu atât de mulţi stimuli şi ne distrage atenţia în atât de multe părţi încât această putere de concentrare practic nu mai există.

Acest lucru duce la decăderea societăţii în general pentru că sunt tot mai puţini oameni care pot să rămână concentraţi pe obiectiv şi/sau creaţie pentru a face lucruri extraordinare şi astfel, nivelul de superficialitate a atins cote poate nemaintalnite în specia umană.

2. Rezolvarea de probleme

O a doua super putere a minţii noastre este capacitatea de a rezolva probleme. Se poate considera o abilitate de sine stătătoare şi se numeşte ”abilitatea de a rezolva probleme”.

Darwin spunea că supravieţuieşte nu cea mai rapidă specie, nici cea mai puternică, ci supraviețuiește specia cea mai adaptabilă la schimbări.

Atunci când îmi aleg oamenii cu care mă înconjor, primul lucru la care mă uit este cum reacţionează atunci când e nevoie să fie rezolvată o problemă nouă şi total neprevăzută, preferabil cu limită de timp.

3. Convingerile

Mintea noastră funcţionează prin crearea de convingeri. Adică îşi repetă un gând de suficiente ori până când crede că acea convingere este un adevăr, însă nu există adevăr absolut pe care omul să îl poată deţine.

Adevărul de ieri nu mai este adevărul de azi, Exemplu – pământul e rotund. Sau ”te iubesc şi fac orice pentru tine”. Era adevărat ieri, dar azi poate nu mai e adevărat. Apoi, cam orice adevăr care este dovedit ca fiind adevăr, de obicei opusul lui este la fel de adevărat.

4. Învăţarea

Una din puterile mele preferate este capacitatea omului de a învăţa. Ştii care e secretul meu? Învăţ. Învăţ repede.

Dacă ar fi să spun ce sunt eu aş spune că sunt suma a tot ce e bun în oamenii cu care am interacţionat în această viaţă. Când întâlnesc un om, mă uit ce pot învăţa de la el. Ce face el bine, unde gândeşte sănătos şi cum m-ar ajută asta pe mine?