Radio Simplu

10 idei pentru a economisi bani de la oameni care știu mai multe decât restul

Dorința de a economisi bani este un obiectiv comun și admirabil. De asemenea, poate fi descurajatoare și uneori frustrantă. Este de fapt destul de ușor să economisești – începe prin a face mici modificări în fiecare zi și vei vedea cum se adună bănuții.

Monitorizează-ți cheltuielile

Primul pas este să începi să ții o evidență zilnică a fiecărei achiziții pe care o faci. Asigură-te că înregistrezi fiecare achiziție, oricât de mică ar fi; există mai multe aplicații gratuite excelente pe piață care îți permit să-ți înregistrezi achizițiile și îți oferă rapoarte. După vreo două săptămâni este ușor să sesizezi modalități de reducere a cheltuielilor.

Stabilește un buget

Elaborarea unui buget este obligatorie pentru economisire. Bugetul nu trebuie să fie complex. Pur și simplu fă o listă cu toate cheltuielile tale fixe și alte necesități. Include suma pe care ai vrea s-o economisești și cheltuieli opționale precum cele pentru haine și divertisment.

Renunță la cafelele cu spumă de lapte

Să începi ziua cu o cafea sau o cafea cu spumă de lapte la cafeneaua din cartier este un obicei comun care poate costa extrem de mult. Dacă reduci la doar o dată sau de două ori pe săptămână vei economisi semnificativ. Alternativ, poți face cafea acasă și să o iei la muncă într-o cană termoizolantă.

Ia-ți mâncare de prânz de acasă

Să presupunem că cheltuiești 20 de lei pe zi la prânz. Să pregătești masa de prânz acasă în seara precedentă este nu doar mai puțin costisitor, ci în general și mai sănătos.

Plătește în numerar

Atunci când folosim un card de credit sau de debit este ușor să pierdem șirul sumelor cheltuite. În plus, plata dobânzii la acffhizițiile cu cardul de credit poate spori considerabil cheltuielile anuale. La plata cu numerar poți vedea câți bani cheltuiești și ai un buget fix – cheltuiești doar ce ai în portofel, fără a mai retrage alți bani de la bancomat.

Redu facturile de utilități

Reducerea temperaturii termostatului cu doar un grad sau două va reduce costurile cu enaergia, la fel ca și alte măsuri simple, precum stingerea luminii când pleci dintr-o cameră sau oprirea dispozitivelor pe care nu le folosești.

Verifică-ți abonamentul pentru mobil

Nu e nicio îndoială că telefoanele mobile sunt o nevoie de bază. Cu toate acestea, asigură-te că abonamentul este cel mai bun pentru tine. Adesea plătim pentru servicii care sună bine, dar pe care le folosim rareori.

Fă mai întâi plata către contul tău

Tratează-ți economiile ca pe orice altă factură. Majoritatea băncilor pot institui transferuri automate către contul tău de economii din fiecare creditare cu salariul. Dacă stabilești această plată automată vei elimina tentația de a cheltui banii pe un articol nebugetat.

Ia mai rar masa în oraș

Masa în oraș este adesea una din cheltuielile principale ale unei gospodării. Redu numărul de mese luate în oraș în fiecare săptămână. Cel mai bun instrument pentru facilitarea acestui lucru este să-ți planifici mesele pe o săptămână și să faci o listă de cumpărături. Poți economisi astfel bani și prin eliminarea cumpărăturilor impulsive la supermarket.

Evită cumpărăturile impulsive

Cum tot ce ne dorim este la doar un click distanță, este ușor să lăsăm cumpărăturile impulsive să ne strice bugetele. Asigură-te că ai reflectat dacă „ai nevoie” de un articol și nu doar îl „vrei”. Stabilește un prag pentru cumpărături. Așteaptă 48 de ore pentru orice articol care depășește pragul înainte de a a-l cumpăra cu un click.