Radio Simplu

10 evenimente importante care vă vor schimba percepția asupra timpului

GALERIE FOTO (4)

Dacă ne gândim la unele evenimente istorice, le divizăm deseori în „vremuri îndepărtate” și „epoca noastră”, deoarece creierul nostru acceptă greu trecerea timpului.

V-ați gândit vreodată la faptul că multe evenimente „moderne” sunt mult mai vechi decât credeați?

Vă propunem în continuare unele informații interesante despre anumite evenimente istorice care vă vor schimba percepția supra timpului:

1. Marilyn Monroe și regina Elizabeth s-au născut în 1926.

Aici s-au întâlnit la premiera filmului „Bătălia de la Río de la Plata” care a avut loc la Londra în octombrie 1956, când ambele aveau vârsta de 30 de ani.

2. Când egiptenii își construiau piramidele, mamuții încă nu muriseră.

Potrivit savanților ultimii mamuți lânoși au locuit pe insula Wrangel până în jurul anului 1650 î. Hr. Și cea mai veche dintre „marile piramide” ale Egiptului, piramida lui Djoser, a fost construită între 2630 și 2611 î. Hr.

3. Broasca țestoasă Harriet, care a murit în 2006, l-a văzut pe Charles Darwin când acesta era încă în viață.

Se presupune că Charles Darwin a prins-o pe Harriet pe Insulele Galapagos în 1835 și a adus-o în Anglia. Ea a murit la vârsta de 175 de ani!

4. Universitatea Oxford a existat cu sute de ani înaintea întemeierii Imperiului Aztec.

Imperiul aztec a fost format în 1428 prin fuziunea a trei orașe-state și a durat până în 1521.La Universitatea din Oxford din Anglia (data înființării sale este necunoscută) în 1096 se preda.

5. George Washington a murit înainte de a fi descoperite rămășițele dinozaurilor și nici n-a bănuit despre existența lor.

Primul președinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington a murit pe 14 decembrie 1799 la vârsta de 67 de ani. La fel ca toți oamenii de acea perioadă, el nu a auzit niciodată despre existența dinozaurilor, pentru ca aceasta a fost recunoscută de savanți abia în 1824, când engelzul William Buckland a descris un megalozaur.

6. În momentul înființării Nintendo la Londra activa Jack-Spintecătorul.

Legendara companie japoneză „Nintendo”, vestită datorită jocurilor sale video, a apărut mult mai devreme decât computerele și consolele. Fondată în 1889, compania producea inițial cărțile de joc hanafuda populare în Japonia.

În aceeași perioadă la Londra apăruse un criminal în serie, poreclit Jack-Spintecătorul, a cărui identitate nu a fost stabilită niciodată.

7. Cel mai bătrân copac viu din lume avea deja 1000 de ani când murise ultimul mamut.

Cel mai vechi copac viu din lume face parte din specia Pinus longaeva și crește în Munții Albi din California. Vârsta sa este de 5067 de ani.

Ultimii mamuți lânoși de pe insula Wrangel au murit acum 4000 de ani când pinul avea deja 1000 de ani!

8. „Războiul stelelor” a apărut în anul în care în Franța a avut loc ultima execuție pe ghilotină.

Premiera „Star Wars” a avut loc în SUA în 25 mai 1977.

Pe 10 septembrie a aceluiași an, în Franța, Hamid Jandubi a fost executat pe ghilotină pentru torturarea și uciderea unei fete. Aceasta a fost ultima execuție în Europa de Vest și în Uniunea Europeană.

9. Anna Frank și Martin Luther King s-au născut în același an.

Evreică Anne Frank a murit într-un lagăr de concentrare nazist în 1945; a devenit celebră după publicarea postumă a „Jurnalul Annei Frank” în care a descris viața de pe timpul ocupației naziste din perioada 1942-1944 din Țările de Jos.

Martin Luther King Jr. a fost un preot și activist baptist care a condus în 1954 mișcarea pentru drepturile persoanelor de culoare din Statele Unite și a fost ucis în 1968.

10. Femeile elvețiene au primit dreptul de vot atunci când SUA a lansat un autovehicul lunar.

Deși Elveția este considerată una dintre țările cele mai progresiste din lume, femeile din această țară au obținut dreptul de vot doar în 1971, la 65 de ani după Finlanda.

În acel moment NASA deja aterizase pe Lună!