Radio Simplu

6 jocuri psihologice stranii pe care le joacă mintea noastră cu noi

Mulţi dintre noi credem că deţinem controlul suprem asupra minţii şi a corpului nostru. Mintea este un mecanism atât de complex, încât nu i-au fost descoperite încă toate secretele. Mintea noastră e în stare să ne manipuleze atunci când ne aşteptăm mai puţin. Iată 6 jocuri bizare pe care le joacă mintea noastră cu noi:

 

1. Efectul de aură

E un efect celebru care e folosit frecvent în domeniul publicităţii. Se crede că o persoană va lua o decizie asupra achiziţionării unui produs în funcţie de persoana care face reclamă pentru el. Acesta e motivul pentru care modele şi fotbalişti faimoşi sunt imaginea diferitelor mărci, pentru că au în jurul lor o aură a perfecţiunii şi transferăm în mod inconştient această percepţie şi asupra produsului pe care îl prezintă.

 

2. Efectul de trecător

Atunci când se află alături de un grup mare de trecători, e mai puţin probabil ca o persoană să ajute pe cineva nevoiaş pentru că are impresia în subconştient că o va face altcineva în locul lui. În urma unor experiemente desfăşurate pe acest subiect, rezultatele au arătat că odată ce o persoană din grup era dispusă să sară în ajutor, o urmau şi altele. E nevoie însă de o persoană mai îndrăzneaţă care să dea startul acţiunii.

 

3. Efectul lumina reflectoarelor

De multe ori, ne întrebăm ce impresie am făcut celorlalţi. Dacă am fost neîndemânatici sau dacă am purtat ţinuta potrivită la un eveniment. Efectul acesta ne face să credem că toţi ochii sunt aţintiţi asupra noastră şi nu ne permitem nici cea mai mică greşeală. Ne păcălim singuri atunci când gândim că o persoană necunoscută sau nu ne judecă fiecare mişcare. E o gândire exagerată, care nu are nimic de-a face cu realitatea.

 

4. Efectul de majoretă

Se crede că atunci când o persoană e înconjurată de un grup de prieteni atractivi, pare şi ea mai frumoasă. Mai este cunoscut şi ca efectul grupului atractiv de prieteni. Acest lucru apare pentru că în creierul nostru se calculează o medie de aspect atractiv a întregului grup.

 

5. Efectul de Déjà Vu

Este un sentiment care apare atunci când ai impresia că mai trecut cândva printr-o situaţie care ţi se întâmplă în momentul prezent. Înainte ca psihologia să studieze fenomenul, oamenii credeau că au parte de o experienţă paranormală. Rămâne totuşi un subiect neelucidat în totalitate de către specialişti, cauza lui fiind încă necunoscută.

 

6. Pareidolia

Acest efect ne facem să vedem lucruri cunoscute în alte lucruri sau locuri necunoscute, cum ar fi asemănarea  dintre Omul-păianjen şi mandarina din poza de mai jos.

 

 

 

loading...

Add comment