Radio Simplu

11 lucruri despre gura ta care cu siguranță te vor da pe spate

Există atât de multe adevăruri despre gură pe care toată lumea trebuie să le cunoască. În fiecare an, peste 1,45.000 de persoane mor din cauza cancerului la nivelul gurii. Când mănânci, dinții tă ajută să mesteci alimente în timp ce limba te ajută să miști alimentele, iar enzimele lichide cunoscute sub numele de saliva sunt eliberate în timpul procesului.

Toate acestea te ajută să îți înghiți mâncarea și ca rezultat, începe primul ciclu de digestie. Toate acestea nu sunt altceva decât câteva fapte fundamentale, iar majoritatea dintre voi ați citit deja despre acestea în cărțile științifice ale școlii tale.

 

1. Limba unui bărbat este mai lungă decât cea a unei femei

Conform studiilor generale, s-a observat că bărbații au limbi mai lungi. În istoria mondială pentru cea mai lungă limbă, un bărbat a ajuns la performanța de a avea limba de 9,4 cm lungime.

 

2. Funcția principală a uvulei este vorbirea

Funcția uvulei este încă discutabilă; potrivit majorității oamenilor de știință și cercetătorilor, uvula este acolo pentru a ne ajuta cu vorbirea. De asemenea, ea secreta saliva care este necesară pentru vorbire.

 

3. Limba unei are mai multe papile gustative decât cea a unui bărbat

Studiile de la Universitatea din Yale au arătat că doar între 35% și 15% dintre bărbați au un număr mare de papile gustative care să le ofere un „super-gust”.

 

4. Saliva are un rol crucial în ceea ce privește gustul alimentetlor

Saliva nu numai că ne ajută să fărâmițăm mâncarea și să o dizolvăm, dar ea are un scop și în stimularea papilelor gustative pentru a influența gustul pe care îl simțim când mâncăm.

 

5. Amprenta limbii tale este unică la fel ca și cea digitală

Nimeni din această lume nu are aceeași limbă. Oamenii pot fi identificați cu ajutorul amprentei limbii, dar nu există aproape nicio situație în care oamenii își vor lăsa limba imprimată la scena unei crime.

 

6. Bacteriile din gura ta sunt într-un număr mai mare decât toată populația lumii

Mai mult de 20 de miliarde de bacterii locuiesc în gura noastră, iar asta depășește cu mult populația plantei pe care trăim.

 

7. Bacteriile benefice din gură ne ajută împotriva cariilor

Cu toate că bacteriile trăiesc într-un număr foarte mare în gura noastră, cele mai multe dintre ele ne ajută să ne ferim de boli, precum și de carrii.

 

8. Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă atunci când săruți o persoană?

Când un cuplu se sărută, într-adevăr se ajunge la un schimb de bacterii, 80 de milioane pentru a fi mai preciși. Bacteriile din gurile a doi parteneri sunt mai asemănătoare decât cele ale altor persoane străine.

 

9. Îți poți mirosi respirația?

O respirație urât mirositoare începe încă din gura ta, dar ea este eliminată doar atunci când vorbești. De aceea, este practic imposibil ca o persoană să își miroasă propria respirație.

 

10. Limba este singurul mușchi car este atașat la un singur capăt

În general, mușchii din corpul nostru sunt atașați de ambele lor capete, însă după îți poți da seama, limba este prinsă la un singur capăt.

 

11. Zâmbitul îți îmbunătățește sistemul imunitar

Atunci când zâmbim, corpul nostru elimină un hormon care ajută la scăderea nivelului de stres și care duce la înmulțirea celulelor sistemului imunitar.

loading...

Add comment