Radio Simplu

Uniunea Sovietică a testat la un moment dat o bombă nucleară care a fost prea mare pentru război

Puterea bombei era mai mare decât Hiroshimma și Nagasaki combinate și nu a fost atât de puternică pe cât trebuia să fie.

Ideea era una simplă: crearea unei bombe nucleare care să poată plasa Uniunea Sovietică în fața Statelor Unite ale Americii în cursa armelor nucleare. Scopul era de a speria restul lumii pentru a se supune în fața măreției Uniunii Sovietice. Însă realitatea bombei Tsar a fost mai devastatoare decât s-ar fi așteptat cineva.

 

Bomba Tsar avea peste 7 metri lungime și peste 30 000 de kilograme; ea avea forma similară cu cea a bombelor „Little Boy” și „Fat Man” pe care Statele Unite ale Americii le-au folosit pentru a distruge Hiroshima și Nagasaki cu 15 ani în urmă, însă doar până aici ajung similitudinile.

Această bombă era prea mare pentru a încăpea în cea mai mare aeronavă sovietică și a fost nevoie să se construiască una specială pentru a putea duce bomba la locul de detonare.

 

„Tupolev”, aeronava special creată pentru a transporta materiale explozive a transportat bomba la destinație, adică într-unul dintre cele mai puțin populate insule din Marea Banrents, Novaya Zemlya, în nordul Scandinaviei și nord-vestul URSS-ului.

 

Un avion de bombardament modificat a zburat alături de Tupolev pentru a monitoriza probele din aer de după detonarea bombei. Pentru a le oferi celor două avioane o șansă de supraviețuire, bomba Tsar urma să fie aruncată cu o parașută care urma să se îndrepte către zona predestinată detonării. Din fericire pe atunci, cele două avioane ar fi trebuit să fie la aproape 50 de kilometri depărtare unde șansele de supraviețuire ar fi fost cele mai mari, adică 50%!

 

Totul a mers conform planului până când bomba a explodat. La ora 11:32 ora Moscovei, bomba a fost detonată creând o bilă de foc care avea 8 kilometri lățime și putea fi văzută de la 1013 kilometri distanță. Ciuperca de fum ce a rezultat era înaltă de 65 de kilometri și cu o circumferință de 101 kilometri.

 

Energia emanată a fost echivalentă cu detonarea a 57 de milioane de tone de TNT, mai mult decât Hiroshima și Nagasaki combinate și mai mult de 10 ori decât toată muniția consumată de ambele părți pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial. Valul de energie emanat a înconjurat planeta de 3 ori.

 

Satul Severny de pe Novaya Zemlya aflat la 55 de kilometri de locul exploziei a fost complet devastat. Chiar și orașele de la sute de kilometri distanță au simțit suflul exploziei deoarece au existat case care s-au prăbușit, geamuri care s-au crăpat și acoperișuri care au căzut. Comunicarea radio a fost întreruptă timp de o oră.

 

Avionul Tupolev a supraviețuit, dar a fost cât pe ce să se prăbușească. Suflul exploziei a făcut ca uriașul avion să coboare spre Pământ un kilometru până ca pilotul să reușească să redreseze avionul.

Uniunea Sovietică a primit o condamnare internațională din partea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Suediei deoarece abia atunci adevărul a fost dezvăluit. O mică schimbare în design-ul bombei a fost realizată pentru a diminua pagubele pe care bomba Tsar le-ar fi produs – ea se presupunea a fi de două ori mai puternică!

 

În ciuda distrugerilor pe care le-a cauzat, au existat câteva lucruri pozitive care au făcut detonarea să fie mai puțin luată în seamă. Datorită mingii de foc care a fost detonată în aer și nu la impactul cu Pământul, cantitatea de radiații a fost una foarte mică.

 

Arhitectul din spatele planului, Andrei Sakharov chiar a renunțat la armele nucleare și și-a dedicat viața pentru a scăpa lumea de ele. El a realizat că dacă o bombă mai puternică ar fi fost detonată, acest lucru nu s-ar mai întâmpla în aer și astfel s-ar cauza o devastare totală a planetei.

Add comment