Radio Simplu

5 simptome timpurii ale diabetului pe care ar trebui să le cunoști

Diabetul este o boală care afectează capacitatea organismului de a produce sau de a răspunde la insulină, rezultând în zaharurile din sânge să fie la niveluri foarte ridicate. Primele simptome pot fi atât de subtile încât unele persoane ar putea să le considere ca fiind nesemnificative.

Dacă este lăsat netratat, diabetul nu numai că poate să scadă calitatea vieții, ci și să reducă durata acesteia, motiv pentru care este foarte important să diagnosticăm cât mai devreme boala.

 

1. Sete continuă și urinare abundentă

Creșterea setei (polidipsia) și urinarea frecventă (poliuria) sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului; când ai diabet, rinichii nu pot absorbi tot zahărul în exces. În schimb, el ajunge în urină, luând fluide din țesuturile.

Acest lucru te face să mergi mai mult la baie și să te simți deshidratat. Pentru a-ți potoli setea, începi să bei mai mult, ceea ce duce la o urinare și mai frecventă. O persoană obișnuită urinează de 6-7 ori pe zi; î 4 și 10 ori pe zi este, de asemenea, normal dacă persoana este sănătoasă și numărul de pauze între urinări nu s-a schimbat

 

2. Foamea constantă

Foamea excesivă (polifagia), împreună cu setea crescută și urinarea menționată mai sus, alcătuiesc cele trei semne majore ale diabetului. Dacă organismul tău nu produce suficientă (sau deloc) insulină sau dacă nu răspunde la ea în mod normal, nu poate converti alimentele în glucoza pe care celulele tale o folosesc pentru energie.

Și asta provoacă o foamete crescută care nu dispare după masă, de fapt, mâncarea face ca glicemia să fie și mai mare. Dacă vei continua să mănânci, dar foamea va persista, este posibil să ai nevoie să îți consulți medicul, chiar dacă nu ai alte simptome de diabet zaharat.

 

3. Oboseala

Un alt semn comun al diabetului zaharat este oboseala constantă. Când ai diabet zaharat, te simți obosit și somnoros tot timpul pentru același motiv din cauza căruia ești mereu flămând: celulele tale nu au suficientă cantitate de glucoză pentru a fi utilizate pentru energie.

Deshidratarea cauzată de urinarea frecventă contribuie, de asemenea, la senzația de epuizare. Oboseala poate fi un simptom al multor alte afecțiuni, unele chiar nu medicale, dar când este combinată cu alte simptome din această listă, aceasta poate fi un semn al diabetului zaharat.

 

4. Vederea încețoșată

Atunci când vederea încețoșată nu este un semn al unei probleme mai grave de ochi, poate fi un semn timpuriu al diabetului zaharat. Se întâmplă din cauza fluidelor care se deplasează, ceea ce face ca lentilele ochiului să se umfle și să își schimbe forma.

Acest lucru afectează capacitatea ta de a te concentra și lucrurile încep să pară neclare; aceste modificări ale ochiului sunt, de obicei, reversibile, iar vederea trebuie să revină la normal deoarece nivelurile de zahăr din sânge se stabilizează prin tratament.

Cu toate acestea, dacă diabetul este lăsat netratat, aceste schimbări pot progresa și pot duce la orbire.

 

5. Pierderea greutății 

Pierderea inexplicabilă a greutății înseamnă că are loc fără ajutorul dietelor sau exercițiilor. Deoarece corpul tău nu poate utiliza glucoza ca sursă de energie atunci când ai diabet zaharat, începe să ardă grăsimi și mușchi pentru energie determinând scăderea greutății.

Deshidratarea contribuie, de asemenea, la scăderea bruscă a greutății, deoarece corpul tău utilizează toate lichidele disponibile pentru a produce urină. Pierderea neașteptată în greutate este un semn comun precoce al diabetului de tip 1, dar poate afecta și persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2.

loading...

Add comment