Radio Simplu

Top 3 operațiuni secrete mișelești ale KGB-ului

La fel ca și CIA, agenția de spioni sovietică (și acum rusă) cunoscută sub numele de KGB s-a angajat în decenii de operațiuni secrete din întreaga lume, de la șantaj la răpire.

Cele mai multe dintre secretele pe care le cunoaștem astăzi despre KGB sunt datorate unui singur om – Vasili Mitrohin. Mitrokhin a fost un arhivist pentru KGB timp de 30 de ani, înainte de a fi răpit în Marea Britanie și să înmâneze arhiva sa de 25.000 de pagini de fișiere secrete ale KGB-ului.

Iată un clasament al celor mai deranjante și extraordinare operațiuni ale KGB-ului:

1. Finanțarea terorismului

După ce Yasir Arafat s-a ridicat la putere în fruntea Organizației pentru Eliberarea Palestinei (PLO), el a înființat o alianță cu KGB. KGB-ul a început apoi să ofere instruiri secrete militanților PLO, care luau arme pentru a realiza violent statalitatea palestiniană.

În plus față de pregătire, KGB a început să transporte arme către gherilele PLO, în ciuda embargoului plasat pe teritoriile palestiniene. În acest timp, PLO au efectuat multe acte de terorism.

Numai în 1969 au efectuat 82 de deturnări de companii aeriene în întreaga lume. Șeful serviciului de informații străine al KGB, Aleksandr Saharovski, a susținut că „deturnarea avioanelor este propria mea invenție”.

KGB a finanțat, de asemenea, un alt grup militant palestinian, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PLPF) mitraliere.

Un lider al PLPF, Wadie Haddad, a fost dezvăluit ca agent KGB. În timp ce Haddad a fost responsabil de PLPF, el a efectuat mai multe deturnări de avioane civile.

Una dintre aceste deturnări a provocat ceea ce se numește Black September (Septembrie întunecat) în Iordania, un război civil sângeros, care a durat din septembrie 1970 și până în iulie 1971.

KGB ar fi dat 100 de mitraliere, puști automate, pistoale și muniție Armatei Republicane Irlandeză (IRA) din 1972. Grupul paramilitar irlandez a inaugurat unele dintre cele mai nemiloase acte de violență și terorism în conflictul irlandez de Nord, cunoscut sub numele de Troubles.

Un motiv pentru care KGB și URSS au avut un astfel de interes în IRA a fost că au transformat marxistul și au început să sprijine transformarea Irlandei într-un stat comunist.

2. Operațiunea PANDORA

Tensiunile rasiale au fost prezente în SUA în anii 1960. Revoltele rasiale din jurul Mișcării drepturilor civile au cauzat tulburări în masă în întreaga țară.

KGB-ul a crezut că ar putea să exploateze acest lucru și să-l înrăutățească, prin inducerea de animozitate sau violență directă între grupurile rasiale din SUA.

Planul, numit Operațiunea PANDORA, a început odată cu difuzarea de către KGB a broșurilor falsificate care păreau a fi din Liga Apărării Evreilor, o organizație politică evreiască de dreapta, clasificată acum de FBI ca organizație teroristă.

Broșurile, care au fost de fapt scrise de KGB, au susținut că americanii negri atacau evreii și magazinele deținute de evrei în New York.

Broșurile falsificate i-au implorat pe cititorii lor să lupte împotriva „mongreilor negri”. KGB-ul a trimis apoi acești fluturași anti-negri grupurilor militare negre, sperând că va agita antisemitismul în organizațiile negre, dacă nu chiar  să provoace violență.

În același timp, KGB-ul trimitea, de asemenea, scrisori false unor grupări militare negre care susțineau că Liga Apărării Evreilor vizează și ataca negrii din America.

Scrisorile au cerut militanților negri să atace Liga Apărării Evreilor ca represalii. Liderul Ligii Apărării Evreiești, Meir Kahane, a fost asasinat un an mai târziu, deși actul a fost efectuat de un bărbat arab care nu părea legat de nici un grup militant negru.

Ca parte a operațiunilor lor de a agita tulburările rasiale, KGB a planuit, de asemenea, să detoneze un colegiu de negri. După ce colegiul a fost bombardat cu un dispozitiv exploziv plantat, KGB intenționa să facă apeluri anonime la o serie de organizații negre și să susțină că Liga evreilor din domeniul apărării se afla în spatele bombardamentului.

3. Au cumpărat bănci din Statele Unite

Când KGB nu încerca să folosească spionii pentru a pune mâinile pe secretele guvernului american, încercau să folosească băncile.

La mijlocul anilor 1970, KGB-ul a elaborat un plan de cumpărare a trei bănci americane în California de Nord, ca parte a unei operațiuni secrete, pentru a obține informații despre companiile de înaltă tehnologie din regiune.

Cele trei bănci au fost alese de KGB pentru că au făcut anterior împrumuturi companiilor de tehnologie. Multe dintre aceste companii au fost contractate de armata americană, astfel că KGB spera să surprindă secrete ale tehnologiei militare americane.

Pentru a scoate operațiunea la capăt, KGB a contactat un om de afaceri din Singapore, numit Amos Dawe, pentru a cumpăra băncile pentru aceștia, fără a lăsa guvernul american să afle de marele plan al URSS de a fura secretele tehnologiei.

Cu toate acestea, înainte ca KGB să poată prelua băncile, achiziția lor a fost înfrântă de CIA. CIA a aflat mai întâi despre schemă când a observat că banii omului de afaceri din Singapore proveneau dintr-o bancă sovietică.

Dawe a obținut o linie de credit de 50 de milioane de dolari de la o filială din Singapore a băncii Norodny din Moscova.

 

Redactia

Add comment