Radio Simplu

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla cu organismul tău la temperaturi foarte mari sau foarte mici?

Toată lumea cunoaște că temperatura optimă pentru corpul uman este de 36,6 °C, iar că 39 °C e deja foarte rău. Dar te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă am avea temperaturi ori mai mari, ori mai mici? Să știi că există un răspuns pentru această întrebare. Și oricine trebuie să cunoască răspunsurile, mai ales că acest tip de informații nu e foarte răspândit.

1. Temperatura optimă 35,5–37 °C
Pe parcursul unei zilei temperatura corpului nostru se modifică de la 35,5 °C dimineața, până la 37,0 °C seara. Schimbările de temperatură sunt dictate de ciclul Soarelui, fără ca oamenii să poată influența în vreun fel vreo modificare. Ca un fapt divers, femeile au temperatura corpului mai ridicată cu jumătate de grad față de bărbați.

2. Pe termen lung  37,1–38,0 °C
Temperatura ridicată între 37,1°C – 38,0 °C pe o perioadă mai lungă de timp vorbește despre o posibilă boală în organism. Se pare că boala e la un stadiu incipient de aceea trebuie să ai grijă să te grăbești la medic. Însă dacă această temperatură nu durează o perioadă foarte lungă nu trebuie să te îngrijorezi.

3. Temperaturile de 38—41°C
Noi considerăm aceste temperaturi drept o boală foarte grea. Dar de fapt tocmai ele împiedică răspândirea microbilor. Datorită lor, procesele din sisttemul imunitar au loc mai repede, se intensifică circulația sângelui, se scurtează perioada în care se eliberează antigelul împotriva virusului. Și atunci când avem senzația că “ardem” e un alt semn bun, scade temperatura și organismul luptă pentru ca să-și revină. Dar nici să nu faci nimic nu ai voie, doar dacă nu ai ieșit acum din saună pentru că atunci temperaturile ridicate sunt justificate.

4. Temperaturile extreme de 42–43 °C
Niciodată nu te-ai întrebat de ce termometrul se oprește la 45 °C? Ideea că după temperatura de 42 °C începe descompunerea proteinelor în organism, la 43 °C- denaturarea proteinelor în creier lucru ce face moartea inevitabbilă, din acest motiv trebuie să scazi această temperatură imediat.

5. Temperaturile periculoase de 30–35 °C
Aceste temperaturi pot indica surmenarea sau începutul unei boli grave. Chiar și la cele mai mici căderi de temperatură oamenii începe să aibă frisoane, pentru că mușchii încearcă să obțină mai multă căldură, se îngustă venele. La 33 °C începe să scadă metabolismul.

6. Temperaturile catastrofice de 29,5 °C
La aceste temperaturi scade drastic nivelul de oxigenare al organismului, încetinește circulația sângelui, Majoritatea oamenilor își pierd cunoștința.

7. Și ultima- 26,5 °C
În acest caz sângele îngheață și se transormă în trombe. Astfel, sângele nu mai ajunge la organele vitale și omul moare. 

loading...

Add comment