Radio Simplu

Știai că alunițele și semnele din naștere ar putea fi un simptom al cancerului de piele? Învață și tu să faci diferența între cele periculoase și cele sigure

Majoritatea oamenilor au alunițe și semne din naștere și nu le acordă atenție, dar experții spun că ar trebui să fim atenți la ele pentru a evita bolile grave, asigurându-ne că nu își schimbă forma sau mărimea.

Rata mortalității din cauza cancerului de piele este alarmantă deoarece el se răspândește prin organe și ucide o persoană la fiecare 54 de minute. Deci, nu încerca să eviți alunițele și semnele din naștere deoarece acestea ar putea fi un semn timpuriu al cancerului.

 

1. De ce pot fi alunițele periculoase?

Unele alunițe și semne de naștere se pot transforma în melanom care este o forma agresiva de cancer. Din anii 90, cazurile de melanom au crescut, iar 86% dintre acestea sunt cauzate de radiațiile solare UV. Dacă se poate detecta cancerul în prima etapă, atunci viața unei persoane ar putea fi salvată.

 

2. Cum pot ști dacă am cancer de piele?

Primul semn al melanomului este schimbarea aspectului unei alunițe.

 

3. La ce ar trebui să fiu atent?

– asimetrie – este o parte a aluniței diferită de celelalte?

– marginile – verifică marginile. Sunt netede sau aspre?

– culoarea – verifică culoarea unei alunițe. A devenit ceva mai închis la culoare?

– diametru – verifică mărimea aluniței. Observi vreo creștere?

 

4. Ar trebui să îmi verific o aluniță chiar dacă nu există nicio schimbare?

Da! Este foarte bine dacă faci acest lucru deoarece verificarea pielii este importantă. Și dacă există un istoric familial în ceea ce privește cancerul, atunci ar trebui să mergi cu siguranță pentru un control. Nu uita că este mai bine să te asiguri că nu este nimic în neregulă decât să amâni un rezultat care să îți pună în pericol viața.

 

5. Dacă am mai avut melanom, există riscul de a-l contacta din nou?

Riscul tău este mai mare decât alți oameni dacă ai fost diagnosticat anterior cu acesta; deci este bine să mergi la un control în mod periodic. Nu ezita să faci asta și nu te teme deoarece dacă melanomul este descoperit în timp util, el poate fi tratat fără nicio problemă.

 

6. Cum pot reduce riscul de a dezvolta un melanom în viitor?

Nu uita niciodată să te dai cu protecție solară de SPF 30 sau mai mare ori de câte ori ieși afară și te afli sub razele periculoase ale soarelui. Nu contează în ce anotimp te afli, chiar și iarna este necesar să te dai cu astfel de cremă pentru a-ți ajuta pielea să fie protejată de periculoasele raze UV.

loading...

Add comment