Radio Simplu

Nu intra în panică. Nu ești gravidă! – Top 7 cauze pentru care îți întârzie menstruația

Menstruația nu e deloc conforabilă și multe femei se tem de ea din cauza efectelor pe care le are asupra corpului cum ar fi crampe, dureri sau efecte post menstruație. Cu toate acestea, atunci când le întârzie menstruația sau este absentă, femeile sunt extrem de îngrijorate, mai ales dacă nu sunt gravide. În perioada aceasta, femeile devin mai sensibile și simt durere în multe zone ale corpului, așa că ajung să își facă griji chiar și atunci când nu există motive reale pentru asta.

Menstruația este o parte normală din viața unei femei, chiar dacă îi afectează ritmul e viață lunar, timp de câteva zile. O femeie poate însă să-și ușureze povara printr-un stil de viață sănătos și fără excese, mai ales cu o săptămână înainte de menstruație. Iată în continuare câteva cauze frecvente ale unei menstruații neregulate:

 

1. Stres

Stresul poate afecta în mod extrem de negativ corpul nostru. Efectele sunt nenumărate, pornesc de la insomnie și dureri de cap la fluctuații ale hormonilor ovulației. Hormonii respectiv, testosteronul și estrogenul pot suferi dezechilibre din cauza stresului.

Stresul poate provoca diferite tipuri de tulburări ale ciclului menstrual. Asigură-te că nu lași stresul să te afecteze mai mult decât este cazul, distrează-te și petrece timp alături de cei dragi. Cere sfatul unui medic dacă observi apariția unei dereglări a menstruației.

 

2. Amenoree (lipsa menstruației)

Absența menstruației apare atunci când persoana face exerciții fizice intense. Aceasta e cauza principală a întârzierii ciclului menstrual la femeile atlet.

 

3. Greutate neobișnuită

Greutatea corporală fluctuantă poate dezechilbira nivelul de estrogen din corp. Cu cât ai mai multe celule grase, cu atât corpul tău produce mai mult estrogen. Dacă ai un indice de masă corporal mai ridicat sau mai scăzut decât normal, nivelul de estrogen din corp poate fi afectat.

 

4. Funcționarea dereglată a tiroidei

Glanda tiroidă contribuie la reglarea metabolismului. Când este afectată sau dezechilibrată, afectează producerea hormonului de ovulație.

 

5. Boli care provoacă dezechilibru hormonal

Anumite boli cum ar fi sindromul ovarelor polichistice pot provoca o fluctuație în cadrul hormonilor care contribuie la scurgerea ciclului menstrual.

 

6. Medicamente folosite ca anticoncepționale

Mecanismul de acționare al pastilelor este acela de a regla hormonii de sarcină și e nevoie de ceva timp pentru ca ciclul menstrual să revină la normal.

 

7. Calcule greșite

Dacă ții evidența lunară a menstruației tale, e posibil să fi calculat greșit ziua în care trebuie să vină din nou și din acest motiv să ai impresia că întârzie deși nu a intervenit nicio schimbare în viața ta.

loading...

Add comment