Radio Simplu

lucruri pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să ai o familie fericită

Triunghiul Karpman este cea mai cunoscută metodă despre relațiile interumane. Oamenii sunt foarte manipulatori, profitori și obosesc unii din cauza celorlalți. De la acest gen de relații rar poți obține fericire. Ca să rezolvi o problemă trebuie prima dată să o conștientizezi.

Există mai multe tipuri de oameni

1. Victima
Pentru ei viața e o dramă continuă. Nu obosesc deloc să se plângă și niciodată nu sunt mulțumiți de nimic. Sunt foarte geloși și posesivi. Nu au timp să-și organizeze viața într-un mod matur. Așteaptă doar lucruri rele și negative de la viață.

2. Dictatorul
Și pentru el viața e ceva negativ. Se teme, e foarte negativist, e răutăcios. Simt într-una o presiune și tot ce fac e să critice apropiații. Nu are energie din exact această cauză.

3. Salvatorul
El simte furie față de dictator și milă față de victimă. Se consideră superior tuturor. În realitate el nu salvează pe nimeni. e doar o iluzie faptul că e nevoie de el în situații de criză.

Cum funcționează relațiile între oameni de acest fel?

Dictatorul nu-și lasă victima să respire, o critică întotdeauna și o exploatează. La rândul său victima e foarte obosită și încearcă tot ce poate ca să-și satisfacă dictatorul.Salvatorul îi liniștește și încearcă să-i împace pe cei doi. Aceste roluri se schimbă periodic. Oamenii nici nu-și dai seama că sunt blocați în acest triunghi. Și ajung să se complacă în aceste situații strresante. Ei sunt dependenți unii de ceilalți pentru văd problemele la ceilalți, nu direct la ei. În majoritatea timpului sunt ocupați să schimbe comportamentul celuilalt în favoarea sa.

Cum această situație îi influențează și pe ceilalți din afara triunghiului
Involuntar copii dintr-o familie de acest tip vor fi atrași în conflicte. Cel mai probabil copii lor vor suferi în viață. Nu vor ști cum să-și apere drepturile, ce să aleagă pentru viața lor. Părinții lor cred că ei îi apără în acest fel, dar nu e deloc așa. De asemenea acești copii atunci când vor fi adulți ei vor fi rușinați, timizi, speriați.

loading...

Add comment