Radio Simplu

Îți pot salva viața! – 10 lucruri care te scapă din situații primejdioase

Învață să folosești lucruri obișnuite atunci când te afli în situații primejdioase. Iată 10 lucruri pe care le poți folosi cu succes atunci când ai nevoie de ajutor și nu ai alte resurse la îndemână:

 

1. Folosește cartoane de ouă ca să aprinzi focul

Dacă ai nevoie să începi rapid un foc, pune crengi sau cărbuni într-un carton de ouă. Cartoanele de ouă se aprind foarte rapid, iar temperatura este suficient de ridicată ca să aprindă cărbuni sau crengi umede chiar și atunci când bate vântul.

 

2. Folosește un tricou pentru a filtra apa

Pune un recipient cu apă murdară pe o suprafață ridicată și altul gol lângă el și pune-l la un nivel mai jos. Rupe o bucată de pânză și pune unul dintre capete în apa murdară. Plasează celălalt capăt în recipientul gol. E indicat să fierbi apa filtrată.

 

3. Aprinde un creion de ceară

Un creion de ceară poate fi folosit pentru a aprinde focul sau pe post de lumânare. E făcut din material combustibil. Un creion de ceară poate arde timp de 30 de minute.

 

4. Pune iarbă și crengi sub haine ca să te încălzești

Frunzele și iarba te pot ajuta să îți fie cald și să te protejeze de hipotermie în situații critice.

 

5. Țânțarii, muștele și alte insecte detestă mirosul de buruieni arse

Ca să te protejezi de mușcăturile de insecte, pune o crenguță de cimbru sau mentă  în foc. Acest miros poate ține la distanță și animalele sălbatice.

 

6. Folosește pasta de dinți ca să calmezi mâncărimea provocată de mușcăturile de insecte

Pasta de dinți conține ingrediente anti-inflamatorii care scad umflăturile și roșeața. Mentolul răcorește locul mușcăturii și reduce intensitatea mâncărimii.

 

7. Folosește un tampon pentru a opri sângerările

Tampoanele sunt sterile. Absorb sângele și pot opri chiar și o sângerare puternică.

 

8. Prezervativele pot menține apa curată

Prezervativele sunt sterile și puternice. În situații-limită, prezervativele se pot folosi pentru păstrarea apei curate. Atașați un tub mic de capăt, turnați niște apă în interiorul prezervativului și pune-l într-o șoseată. Vei obține un rezervor în care poți depozita un litru de apă.

 

9. Poți face o busolă dintr-o frunză pe apă peste care pui un ac

E ușor să-ți faci singur o busolă dacă te-ai rătăcit. Ia un ac sau un ac de gămălie și freacă unul dintre capete de blugi sau de altă pânză groasă. Pune acul peste o frunză în apă. Capătul pe care l-ai frecat de blugi va arăta nordul.

 

10. Cum să deosebești un șarpe veninos de unul neveninos

Un șarpe veninos lasă urme vizibile, mari, făcute cu dinții din față. Șerpii neveninoși au două rânduri de dinți. Pupilele șerpilor veninoși sunt asemănătoare cu ale pisicilor. Șerpii neveninoși au pupile rotunde.

 

loading...

Add comment