Radio Simplu

Femeile și mentruația de-a lungul istoriei. Anii ’90 au fost cei mai grei

Cu siguranță te-ai gândit măcar o dată cum se descurcau femeile înainte cu toate probleme din acele zile dificile ale lunii. Măcar pentru faptul că azi avem atâtea opțiuni ca să ne facem zilele mai suportabile, opțiuni care în trecut nu erau. Oricum, indiferent de perioadă, menstruația e o provocare continuă pentru noi, femeile. Mai ușoară, mai grea, dar tot provocare rămâne.

În trecut…
Primele șervețele de unică folosință au fost create în America în 1888. Atunci discuțiile despre menstruație era interzise. Dar cum produsul nu a putut ajunge la un număr mare de femei el a fost scos de pe piață.

În 1920
Lenjeria sanitară legată de o centură de siguranță, aceasta era soluția folosit de asistentele medicale în timpul primului Război Mondial. Kimberly Clark s-a inspirat din această invenția a și scos pe piață șervețelele Kotex, primele din lume care erau și utile și eficiente și sigure.

În 1930
Tampoanele cu husă de carton a fost inventat de cei de la Tampax în 1934. Special la acestea, era faptul că erau destinate femeilor căsătorite, întrucât se credea că tampoanele provoacă plăcere și iau virginitatea.

În 1940
Tampoanele digitale au fost introduse pe piață în 1940. Aceastea nu mai avea aplicatorul de carton deja. Datorită activității fizice la care femeile au fost expuse în timpul celui de-al doilea Război Mondial, aceastea erau nevoite să poarte acest tip de tampon.

În 1950
Erau centurile sanitare cu tampoane de unică folosință. după război, majoritatea femeilor au fost nevoie să renunțe la profesiile lor și să meargă acasă. Atunci li se sugera să tacă despre această situație și să nu o folosească drept scuză ca să nu-și îndeplinească rolurile in casă și familie.

În 1960
S-au făcut pași mari pentru drepturile femeilor, doar că la capitolul menstruație lucrurile au stagnat. S-a putut observa revenirea la obiectele lavabile, datorită efortului unui grup din mișcarea hipster.

În 1970
S-a inventat tamponul autoadeziv. În SUA a fost interzisă publicitatea pentru acestea.

În 1980
În 1980 a fost inventat tamponul de plastic. Crearea și utilizarea lui a cauzat câteva zeci de morți din cauza șocului pe care îl provoca.

În 1990
Prima publicitate despre menstruația, senzații, efecte, soluții a venit abia în 1990 pe televizoarele noastre.

În 2000
Chiar dacă recipientele pentru menstruație au fost inventate in 1930 ele revin acum. Motivul este unul simplu, sunt mai ieftine și mai sigure decât tampoanele și absorbantele.

loading...

Add comment