Radio Simplu

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci atunci când te oprește poliția – trebuie să îl faci și tu neapărat pe cel de la numărul 5

O întâlnire cu poliția i se va întâmpla la un moment dat sau altul oricui, chiar dacă nu ai încălcat nicio lege și este important să îți cunoști drepturile și cum ar trebui să te comporți dacă te afli într-o situație delicată.

 

1. Ce să faci dacă te oprește poliția pe stradă?

– ai dreptul să nu spui nimic, asta înseamnă că poți să refuzi să răspunzi la întrebările lor. Trebuie să îi spui asta cu voce tare ofițerului de poliție, dar asta nu înseamnă că poți să-ți întorci spatele la el.

– trebuie să răspunzi la întrebări despre numele tău și unde locuiești. De îndată ce dai aceste informații, întreabă: „Sunt liber să plec?” Dacă ofițerul de poliție spune „Da”, atunci poți pleca.

– dacă ești un turist care vizitează o altă țară, trebuie să transporți întotdeauna o copie a pașaportului tău sau a oricărui alt act de identitate, o copie a vizei tale sau a voucher-ului turistic și cartea de vizită a hotelului dvs.

– rămâi respectuos în orice moment și amintește-ți că atingerea unui ofițer de poliție este întotdeauna o idee proastă, chiar și într-un mod prietenos sau ca parte a unei glume.

– fiind abordat și întrebat de către poliție nu înseamnă că ești suspect sau că ai comis o crimă. Ei au autoritatea să vină la tine și să pună întrebări, dar dacă nu îți permit să pleci după ce le ceri și/sau îți sunt citite și recitate drepturile, atunci ei bănuiesc că ai comis o infracțiune.

 

2. Trebuie să răspunzi întrebărilor puse de un polițist?

– nu, ai dreptul să nu spui nimic. Nu vei fi niciodată pedepsit pentru că nu răspunzi la o întrebare. De fapt, înainte de a ți se acorda ocazia să răspunzi la orice întrebări, consultă mai întâi un jurist. Doar spune „Vreau să vorbesc cu avocatul meu”. Amintește-ți că doar un judecător te poate forța să răspunzi la întrebări în instanță.

 

3. Ce se întâmplă dacă un polițist mă oprește cu mașina?

– rămâi în mașină, stai liniștit și fii politicoși.

– ține-ți mâinile pe volan, astfel încât poliția să le poată vedea în orice moment.

– nu deschide complet fereastra.

– prezintă documentele, cum ar fi permisul de conducere, înregistrarea și asigurarea vehiculului dacă ofițerul de poliție solicită să le vadă.

– ieșiți din mașină dacă ofițerii spun asta.

– răspundeți la întrebările care se referă NUMAI la oprirea vehiculului.

– refuză să răspunzi la întrebări despre toate celelalte subiecte. Spune asta cu voce tare.

 

4. De ce polițistul atinge mereu mașina atunci când te trage pe dreapta?

– ofițerii de poliție vor să-și lase amprentele digitale. Amprentele din stânga mașinii pot dovedi că ofițerul a abordat de fapt vehiculul și a avut o întâlnire cu un anumit șofer. În caz de urgență, șoferul ar putea fi găsit din cauza amprentelor rămase pe mașina lui.

– ofițerii încearcă să calce pe nervii șoferilor înainte să vină la fereastră.

– în prezent, majoritatea mașinilor de poliție au camere de luat vederi și ofițerii de poliție nu trebuie să-și lase amprentele digitale ca dovadă a întâlnirii.

 

5. Ce se întâmplă dacă polițistul face abuz de putere?

– notează numărul insignei ofițerului, numele sau orice altă informație de identificare. Ofițerul de poliție este obligat să răspundă la aceste întrebări.

– încearcă să găsești martori și să obții numele și numerele de telefon.

– dacă ești rănit, consultă medicul, fă fotografii ale leziunilor și copiază toate documentele de la medic.

– sună un avocat; de asemenea, trebuie să depui o plângere împotriva ofițerului de poliție responsabil pentru maltratare.

loading...

Add comment