Radio Simplu

9 lucruri pe care le spune mucusul tău despre sănătatea ta – dacă ești răcit, trebuie să citești asta

Identificarea simptomelor potrivite te poate ajuta să obții diagnosticul corect pentru o răceală sau o gripă și totul se referă la culoarea și vâscozitatea mucusului tău; el pot fi lichid și transparent, lipicios sau chiar murdar. Fiind atent la el, poți stabili ce este în neregulă cu sănătatea ta și apoi poți merge să vezi un medic.

 

1. Mucus transparent și foarte lichid

Dacă ai un mucus nazal transparent și lichid, înseamnă că ești sănătos; acest tip de mucus te ajută să scapi de poluanți și de praf. El conține proteine ​​și anticorpi care luptă împotriva virușilor și bacteriilor care pot intra prin nări. Dar, uneori, poate fi un semn al unei alergii, mai ales dacă ai mâncărimi și strănuți.

 

2. Mucus transparent și gros

Acest tip de mucus este considerat a fi un semn al unei alergii cronice. Se adună în nasul tău și este posibil să ai înfundate țesuturile nazale. Mergi la un medic ORL și/sau la un medic alergolog pentru a-ți rezolva problema.

 

3. Mucus alb

Acest tip de mucus apare atunci când suferi de o răceală comună – culoarea albă se datorează pierderii umidității din nas, ceea ce face ca mucusul să devină alb și cu o tentă gri de culoare.

 

4. Mucus galben

Ar fi bine să te odihnești și să bei o mulțime de lichide dacă observi că nuanța mucusului tău a devenit galbenă; acesta este un semn clar al răcelii comune. Nuanța galbenă se datorează celulelor albe din sânge care sunt moarte după ce se luptă cu virusul.

 

5. Mucus verde

Cei care au un mucus verde trebuie să știe că acesta este prietenul tău în combaterea răcelii. El este un semn că sistemul tău imunitar face tot posibilul pentru a scăpa de infecție. Cu toate acestea, dacă simptomele durează mai mult de 10 zile, mergi la un medic deoarece poate fi o infecție bacteriană.

 

6. Mucus roz sau roșu

Roz poate fi o culoare destul de drăguță, dar cu siguranță nu este un semn bun. Asta poate înseamnă fie că ai fost rănit (de exemplu, un nas spart), fie că ți-ai suflat prea mult nasul.

În orice caz, mergi la un medic dacă fluxul de sânge nu se oprește după o jumătate de oră sau ai decis că este prea mult. De asemenea, dacă un copil are un astfel de sindrom nazal, vizitează pediatrul imediat.

 

7. Mucus maron

Mucusul maron apare atunci când sângele din nasul tău se usucă, asta în cazul în care ai suferit o rană sau atunci când inhalezi prea mult praf și murdărie. Este indicat să îți cureți nările cu un spray cu apă de mare.

 

8. Mucus aproape negru

Dacă nu fumezi marijuana sau țigări obișnuite, atunci un mucus care este aproape negru ar putea însemna că ai o infecție fungică în sistemu corpului tău.

 

9. Mucus lipicios, urât mirositor și decolorat

Acest tip de mucus este fără îndoială un semn al sinuzitei cronice; umflarea continuă a țesutului nazal și a celui din gât face să se producă prea mult mucus care apare sub această formă. Este indicat să mergi la un doctor pentru a-ți prescrie antibiotice.

loading...

Add comment