Radio Simplu

7 mituri despre gripă despre care e cazul să uiți chiar acum dacă ții la sănătatea ta

Toamna și iarna ne forțează mai devreme sau mai târziu să ne luăm la revedere la căldură și de la soarele fierbinte până la primăvară și, în același timp, aduc cu ele multe răceli care ne împovărează organismul deja slăbit, inclusiv o gripă urâtă. Imediat începem să ne luptăm cu simptome neplăcute, dar adesea câștigă boala.

1. Doar bolnavii au nevoie de mască de protecție
Mit: Doar cei care s-au îmbolnăvit ar trebui să poarte bandajul de tifon pentru a nu infecta pe ceilalți.
Realitate: Nu toți oamenii care sunt purtători ai virusului gripal și care au simptomele bolii urmează recomandările și poartă măști. Prin urmare, pentru a te proteja sigur, chiar dacă ești sănătos ar trebui să utilizezi și tu o mască.

2. Doar persoana care are simptomele gripei împrăștie boala
Mit: O persoană sănătoasă nu poate fi un purtător al virusului și nu poate infecta alte persoane.
Realitate: Aproximativ 30% dintre oameni sunt purtători ai virusului, fără să știe acest lucru. Prin urmare, în timpul unei perioade de activitate sporită a gripei, este de dorit să minimalizezi contactele strânse cu ceilalți, să respecți cu atenție regulile de igienă personală și să iei medicamente antivirale.

3. Factorii externi pot avea o influență negativă asupra sănătății
Mit: Poți să te îmbolnăvești de gripă dacă îmbraci haine groase. Sau dacă nu îți pui o pălărie. Sau dacă mănânci înghețată. Toate aceste lucruri și altele similare îți pot afecta negativ sănătatea.
Realitate: Poți să te îmbolnăvești de gripă numai dacă corpul este expus la viruși și circumstanțele exterioare nu pot agrava situația.

4. Un om sănătos nu are nevoie de vaccin
Mit: Infecția are mai multe șanse să afecteze copii mici și persoanele în vârstă cu boli cronice, dar pentru persoanele cu imunitate puternică, o astfel de procedură este inutilă.
Realitatea: Vaccinarea nu ne poate feri 100% de infecția cu virusul gripal, dar fără aceasta probabilitatea de a ne îmbolnăvi în timpul epidemiei este mult mai mare. Mai mult decât atât, poți infecta o persoană pe deplin sănătoasă.

5. Vaccinarea este tot de ce avem nevoie pentru lupta cu gripa
Mit: După vaccinare nu avem pentru ce să ne facem griji, deoarece corpul este sută la sută protejat.
Realitate: Înainte și după primirea vaccinării trebuie să încerci să eviți contactul direct cu persoanele infectate, să nu neglijezi regulile elementare de igienă și să-ți speli mâinile cât mai des posibil și să iei medicamente antivirale.

6. Gripa nu este periculoasă
Mit: Dacă iei medicamente, nu se va întâmpla nimic grav. Nu acorda prea multă atenție virusului gripal.
Realitatea: Simptomele gripei sunt similare cu o răceală: un nas înfundat, durere în gât, tuse, cefalee. Cu toate acestea, gripa poate să apară și în forme mult mai acute. Mai mult decât atât, poate duce la complicații grave. Nu este exclusă spitalizarea urgentă a pacienților, sau chiar decesul.

7. Supele pot fi eficiente în lupta cu gripa
Mit: Supa de pui trebuie să fie luată de către pacient, cât mai curând posibil pentru a se recupera fără pilule și alte medicamente.
Realitate: Supa calda afecteaza favorabil durerile gatului, dar nu contine acele elemente care pot accelera recuperarea. Aceasta poate fi utilizată în scopuri preventive, dar în nici un caz ca un singur medicament.


loading...

Add comment