Radio Simplu

6 capcane mentale care ne controlează viața fără să ne dăm seama

Uneori putem cădea în capcana propriei noastre minți și luăm decizii care pot merge complet greșit și de multe ori nici nu ne dăm seama. Uneori, astfel de decizii sunt inofensive, dar unele dintre ele pot duce la consecințe negative.

 

1. Standardele duale

De multe ori încercăm să explicăm comportamentul altor persoane cu ajutorul unor astfel de argumente, cum ar fi impedimentele și problemele vieții. Dar când ne justificăm greșelile, folosim circumstanțe care nu depind de noi. Astfel de greșeli ne fac uneori să credem că toți avem vieți similare și de aceea e ușor să dăm vina pe oamenii din jurul nostru.

 

2. O dispută pentru dorința unei victorii

Oamenii de știință Hugo Mercier și Dan Sperber au propus o teorie care susține că oamenii au învățat să se certe astfel încât să aibă ocazia de a se influența reciproc. Societatea modernă depinde, de asemenea de asta, de aceea oamenii nu pot opri disputele, chiar dacă nu mai au argumente.

În cele mai vechi timpuri, să pierzi o dezbatere însemna să îți reduci șansa de a trăi, de aceea întotdeauna ne susținem punctul de vedere până la sfârșit.

 

2. Compararea incomparabilului

Adesea comparăm lucruri care sunt total incomparabile și de aceea o relație de cauzalitate devine perturbată. De exemplu, există o convingere că cu cât un câine este mai mare, cu atât devine mai agresiv. Dar trebuie să acceptăm că mărimea unui câine nu afectează caracterul sau comportamentul acestuia.

 

3. Ai încredere doar în „oamenii tăi”

Din cele mai vechi timpuri, noi în mod voit sau involuntar divizăm oamenii în grupuri. Avem încredere în oameni care sunt în grupul nostru mai mult: prieteni și colegi, de exemplu.

Și avem mai multă încredere în oamenii din afara acestui grup, tratându-i cu prudență și suspiciune. Acest fenomen se numește „favoritism în grup”: oamenii supraestimează valoarea grupului lor și abilitățile membrilor săi și îi subestimează pe cei pe care nu-i cunosc bine.

 

4. Generalizarea excesivă

Dacă ai impresia că un lucru care s-a dovedit a fi adevărat odată va fi adevărat din nou într-o altă ocazie, atunci sigur ai căzut într-o capcană. Dacă un casier oarecare te-a înșelat, nu înseamnă că fiecare casier va face așa.

 

5. Majoritatea nu se poate înșela

Oamenii sunt înclinați să creadă ceva dacă știu că altcineva o crede deja. Astfel apar normele general acceptate care sunt tratate ca fiind normale în interiorul unui grup. Tendința unei persoane de a accepta opinia unui grup este motivul pentru care ar trebui să tratăm datele statistice în mod critic.

 

6. Ne amintim doar trăsăturile și acțiunile noastre bune

Oamenii vor fi oameni; aproape fiecare persoană își amintește doar cele mai bune trăsături. Uneori avem chiar o tendință de a exagera, dar nu o observăm. Daniel Kahneman, câștigător al premiului Nobel, a declarat:

„Este surprinzător cât de rar oamenii își schimbă părerea. Mai mult, când o fac, nici măcar nu înțeleg asta. Schimbându-și părerea, mulți oameni își corectează mentalitatea anterioară, încercând să se convingă că ei întotdeauna au gândit așa.”

loading...

Add comment