Radio Simplu

6 capcane ale creierului uman care te vor face să te uiți altfel la personalitatea ta

În lume se întâmplă lucruri despre care noi nu avem deloc idee. De exemplu știai că după pantofi trebuie să mergi mai degrabă când ești tristă ca să nu te întristeze achiziția pe parcurs? Și acestă listă poate continua la infinit.

1. Pentru problemele altora sunt vinovați oamenii, pentru ale noastre e vinovață karma
Imaginează-ți că unei femei i se rupe punga cu mere. Un bărbat se uită înțelegător la ea, dar nu o ajută. Majoritatea ar crede că el e leneș. Acum imaginează-ți ccă treci tu pe lângă femeia respectivă și tot nu ai ajutat-o. De ce ai făcut așa? Ai avut motiv serios nu? Psihologii numesc asta probleme atribuției. De greșelile celor din jur sunt vinovați cei care le comit, de problemele noastre sunt responsabili alți factori, independenți.

2. Percepem textul în funcție de lungimea acestuia
Cercetările au demonstrat că citim un text mai repede dacă acesta este compact, spre deosebire de atunci când exact același text este îîmprăștiat în rânduri. Dar dacă o să-i dai omului șansa să-și aleagă textul el va prefera ceva mai răsfirat. Oamenii preferă rândurile cu mai puține cuvinte.

3. E mai bine să iei decizii când ești trist
Când suntem fericiți luăm decizii bazându-ne pe intuiție cel mai mult. Dar când suntem triști devenim mult mai logici. De aceea suntem mai uluiți atunci când luăm decizii fericiți, pentru că într-un fel ele nu ne sunt caracteristice.

4. Ne imaginăm lucrurile din jur într-un mod canonic
Imaginează-ți cum arată o imprimantă care te-ar ajuta să ajungi la birou. Oamenii își imaginează obiectele foarte mici de obicei.

5. Mișcările simultane ne apropie
Dacă vrei să te apropii mai mult de cineva, faceți lucruri împreună. Aceste activități dau doar emoții pozitive. Dispar barierele psihologice, și oamenii se apropie. Și nu contează că acea activitate ție nu îți place.

6. Recunoașterea este mai simplă decât amintirea
Ca să recunoaștem avem nevoie de mai puțin efort. De aceea este recomondat să reținem pasaje din texte ca să ne antrenăm în permanență memoria.

loading...

Add comment