Radio Simplu

5 obiceiuri psihologice care fac o persoană să fie săracă și singuratică

Este foarte important să avem relații bune cu oamenii deoarece conexiunile sociale reprezintă o mare parte a vieții noastre. Cu toate acestea, timpul petrecut pentru a construi o relație nu aduce întotdeauna rezultate pozitive.

Dacă observi că îți petreci mai mult timp ocupat cu afacerea altcuiva decât cu a ta, atunci este momentul potrivit să te oprești și să te gândești serios la acest lucru.

 

1. Nu poți spune „Nu”

Ce se întâmplă: Există mai multe sarcini în lista care nu sunt ale tale decât există sarcinile tale. Ajutor, consultanță, cumpărare, îngrijire, împrumut – fiecare lucru mic îți consumă timpul prețios. Dacă te întrebi ce au făcut vreodată acești oameni pentru tine, probabil că vei gândi mult la un răspuns.

Ce trebuie făcut: Face-ți propriile sarcini să fie o prioritate. Dacă cineva încearcă să dovedească că ești o persoană egoistă și nerecunoscătoare, este mai probabil o manipulare a emoțiilor. Înainte de a întinde orbește o mână de ajutor cuiva, întreabă-te dacă această persoană profită de tine.

 

2. Cauți mereu o aprobare

Ce se întâmplă: Nu te simți încrezător și încerci în mod constant să obții aprobarea de la persoanele ale căror opinii sunt importante pentru tine. Faci ceva pentru a fi lăudat sau complimentat de șeful, colegii, prietenii și rudele. Dacă primești aprobarea, simți că ai făcut ceva „bun”. Dacă nu ai primit feedback-ul dorit, te simți ca și cum ai făcut ceva neimportant sau „rău”.

Ce trebuie să faci: Trebuie să înțelegi că ești bun și că nu trebuie să dovedești acest lucru. În loc să cauți aprobarea, încearcă să îți atingi obiectivele. Dezvoltă și fă progrese în profesia ta, ai grijă de sănătatea ta și iubește-te. Încrederea va deveni partenerul tău credincios, iar nevoia ta de aprobare va dispărea.

 

3. Te învinuiești pentru emoțiile altor persoane

Ce se întâmplă: Adesea îți ceri scuze dacă nu poți îndeplini cererea cuiva sau nu i-ai ghicit gândurile, așteptările sau sentimentele. Mânie, ofensă, tristețe, nemulțumire – orice emoție negativă a altor oameni te înspăimânta și te face să te simți vinovat.

Ce trebuie să faci: Lasă povara de pe umerii pe care încerci să o porți – responsabilitatea pentru sentimentele, problemele și așteptările altcuiva nu te vizează pe tine. Când te simți strangulat de vină, gândește-te la asta: ce a făcut acea persoană pentru a-și rezolva problema? De ce are timp să se plângă și să sufere dacă problema nu este rezolvată încă?

 

4. Nu setezi limite

Ce se întâmplă: Ești întotdeauna gata să faci totul pentru toată lumea. Dacă cineva are o problemă urgentă, vei renunța la toate sarcinile, vei conduce până la jumătatea drumului și vei rezolva problemele gratis. Poți oricând să îți amâni afacerile, dar nu poți refuza să ajuți pe altcineva.

Ce trebuie să faci: Gândește-te la ce este important pentru tine și spune-le celor din jurul tău. Te duci în altă parte pentru un weekend? Spune-le că poți lucra la proiect până vineri. Nu ar trebui să inventezi scuze. Trebuie să fii propria ta prioritate odată pentru totdeauna.

 

5. Faci lucruri care nu îți plac

Ce se întâmplă: Ești blocat cu rugămințile altcuiva – părinții, rudele, prietenii, cunoștințele. Deseori refuzi o rugăminte, astfel încât timpul tău este separat în multe porțiuni mici și niciuna dintre ele nu este a ta.

Ce trebuie să faci: Separă-ți spațiul personal în timp pentru odihnă, muncă, gospodărie, mers pe jos, fericire sau călătorie. Alege o zi când să faci doar ceea ce vrei. Stabilește-ți prioritățile și gândește-te bine de fiecare dată înainte de a te angaja în ceva.

loading...

Add comment