Radio Simplu

5 moduri prin care-l poți face pe partenerul tău să se schimbe așa cum îți dorești tu

Toată lumea spune că nu poți să-ți schimbi partenerul și nici nu ar trebui să încerci. Trebuie să-l accepți, cu defecte și cu tot ce are. Deși este în principiu adevărat că nu poți face pe cineva să se schimbe, dar dacă el trebuie să se schimbe, există modalități prin care îi poți influența comportamentul.

Acești 5 pași simpli nu numai că sporesc probabilitatea unei schimbări comportamentale, ci adesea aduc mai aproape cuplurile.

1. Înțelege de ce el nu vrea să se schimbe
Modelele comportamentale sunt foarte rar jocuri în sine. De obicei, ceva mai adânc declanșează dorința de a acționa în același mod de mai multe ori la rând. De exemplu, dacă prietenul tău petrece în fiecare seară – rămâne până târziu și bea mult alcool în detrimentul tău – este ceva mai mult decât faptul că e el “imatur”. Dacă îi spui să crească nu îl vei obliga să se schimbe și chiar și mai rău probabil căacest moment vă va îndepărta.

2. Testează de mai multe ori înainte să-i dai sfaturi
În general, sfaturile nu funcționează pentru a schimba comportamentul altcuiva, din mai multe motive. De cele mai multe ori se întâmplă să sune în mod decisiv sau critic – împingând cealaltă persoană să rămână și mai mult timp în comportamentul său actual.

3. Demonstrează-i prin exemple concrete cum vrei ca el să se poarte
De cele mai multe ori suntem obișnuiți să dăm sfaturi, dar există metode mult mai eficiente, modele adevărate. Arată-i întotdeauna în primul rând avantajele schimbărilor. Fă-l să creadă că e un lucru bun pe care-l poate face chiar el în așa fel încât el să simtă că ideea este de fapt a lui.

4. Pune tu limitele
Uneori să accepți că partenerul tău are comportamente care-l distrug nu e un lucru prea ușor. De aceea este cazul ca atunci când simți că nu mai reziști anumitor lucruri să le pui cât mai curând capăt. În acest fel vei reuși să-ți păstrezi sănătoase relația și psihicul tău.

5. Schimbă-te și tu
Nimic nu trezește mai tare dorința de schimbare decât să vadă cum cineva drag o face. Dacă știi că partenerul tău urțte un anume comportament pe care-l ai, lucrează ca să-l poți schimba într-un sens pozitiv. Vei fi o adevărată inspirație pentru el. 

loading...

Add comment