Radio Simplu

5 lucruri pe care niciun părinte nu ar trebui să îl facă pentru copilul lui

Uneori, părinții își ajută prea mult copiii, dar adulții nu pot trăi viețile copiilor lor pentru ei. Sarcina noastră este să îi ajutăm să crească și să câștige experiența proprie și este important să nu exagerăm.

 

1. Vorbești pentru el

Totul începe cu acele momente fericite când un mic copil este întrebat „Oh, care este numele tau?” și noi, părintii, dorim să răspundem „Este Bogdan”.

Ar fi frumos dacă acest obicei ar dispărea odată ce copilul învață să vorbească. Dar nu, reușim să oferim răspunsuri chiar și pentru copii noștri adolescenți în magazine, acasă și în alte locuri.

Și ce facem în cele din urmă? Le luăm copiilor noștri șansa de a răspunde singuri. Poți da un indiciu unui copil despre ce să spună dacă îți cere asta, dar cu siguranță nu trebuie să vorbești niciodată pentru el.

Ce sa faci? Data viitoare când vrei să vorbești pentru copilul tău, încearcă să te oprești. Lasă-l să vorbească singur.

 

2. Ești prietenul lui

Mulți părinți încearcă să devină prieteni cu copiii lor și nu doresc ca ai lor copii să aibă secrete față de ei. Putem să înțelegem cu ușurință de ce părinții doresc acest lucru, dar să încercăm să ne uităm la asta mai profund.

Ce este un prieten? Este o persoană cu care poi vorbi în condiții egale. Da, poți spune orice unui prieten. Cu toate acestea, părinții au un rol diferit: le pasă de noi și ne iubesc.

Nu este nevoie să încerci să fiți prieteni foarte apropiați. Lasă copiii să își caute proprii lor prieteni printre oamenii de vârsta lor. Mama și tata sunt acolo deoarece copiii au nevoie de dragoste și sprijin.

Ce sa faci? Spune nu să fiți prea apropiați într-o relație. Învățați să vă sprijiniți și să vă respectați reciproc.

 

3. Vreau vs. am nevoie

Știm foarte bine că broccoli-ul este mult mai sănătos decât bomboanele și că pantofii noi sunt mai utili decât păpușile. Deci, noi le dictăm copiilor noștri ceea ce și-ar dori ei.

La ce duc astfel de lucruri? Părinții suprimă „eu”-ul copilului lor, dorințele și obiectivele. Astfel de lucruri conduc, de asemenea, la a fi o victimă nevinovată sau chiar la o rebeliune împotriva tuturor.

Ce sa faci? Află nevoile și dorințele copilului tău. Dacă trebuie să-i înveți obiceiurile bune, nu o face în mod violent și autoritar.

 

4. Îl ajuți prea mult

Copiii în vârstă de 2 și 3 ani pot să se îmbrace și să-și scoată singuri hainele, să spele pahare și să pună hainele murdare în mașina de spălat. Mai mult decât atât, la această vârstă, copiii doresc cu adevărat să o facă singuri.

Și noi ce facem? Îi îmbrăcam aproape până când se căsătoresc. Susținem acest comportament cu argumentele „El nu poate face acest lucru”.

Noi îi hrănim, nu îi lăsăm să facă singuri anumite lucruri și să experimenteze; iar mai târziu, suntem surprinși când un adolescent este neordonat sau nu vrea să o ajute pe mama lui.

Ce sa faci? Lasă copilul să facă singur cât mai multe lucruri.

 

5. Îi alegi preferințele

De multe ori încercăm să le impunem copiilor noștri gusturile muzicale, preferințele cărților și stilurile de îmbrăcăminte.

Este cu intenții bune, dar diminuează individualitatea copilului. Și în multe cazuri duce la o mică rebeliune în care copiii fac lucruri total opuse.

Ce sa faci? Urmărește filmele preferate și ascultă muzica pe care o iubești singur. Discută-ți idolii cu copiii tăi.

loading...

Add comment