Radio Simplu

5 lucruri care ți se vor întâmpla dacă stai jos timp de 8 ore în fiecare zi – consecințele sunt foarte grave pentru sănătate

Indiferent dacă este vorba de o zi de lucru lungă la birou, o seară liniștită în fața televizorului sau că te joci pe calculator, este ușor să stai jos în cea mai mare parte a zilei.

În timp ce stai jos pentru ore întregi, la un moment dat poate să nu pară un lucru prea important, dar este de fapt o problemă periculoasă. Poate că după ce vei citi acest articol, vei încerca să mergi mai mult și să te străduiești să fii mai activi în fiecare zi.

 

1. Curbarea coloanei

Oamenii de știință estimează că fiecare Britanic petrece până la 14 ore în fiecare zi stând jos și din păcate, statisticile din alte țări sunt asemănătoare. Galen Krantz, profesor la Universitatea din California, Berkeley, crede că statul jos este o poziție absolut nefirească și că oamenii nu au voie să facă acest lucru.

Coloana umană este în formă de S dintr-un motiv: poate rezista la deformări. Cu toate acestea, atunci când stai jos, formă S se transformă într-o formă C. Atunci când o persoană se apleacă, mușchii stomacului devin mai slabi și cu greu pot avea o formă corporală adecvată fără o pregătire regulată.

 

2. Sistemul cardiovascular

Una dintre cele mai grave consecințe ale unui stil de viață sedentar este riscul bolilor cardiovasculare cum ar fi boala coronariană sau hipertensiunea cronică.

O viață de stat continuu slăbește mușchii, deteriorează circulația sângelui și scade tonusul vaselor de sânge. Lipsa activității fizice este unul dintre principalele motive pentru arteroscleroza timpurie (acumularea plăcilor de colesterol în vasele de sânge ale inimii).

De asemenea, poate apărea un dezechilibru între aprovizionarea cu oxigen și consumul de oxigen, unde inima are nevoie de mai mult oxigen decât cel pe care îl aduce sângele.

Un studiu amplu a peste 17.000 de persoane de peste 13 ani a arătat că persoanele cu stil de viață sedentar au un risc cu 54% mai mare de a muri de un atac de cord decât cei care sunt mai activi.

 

3. Venele varicoase

Persoanele care petrec cea mai mare parte a zilei lor la un birou suferă de o circulație proastă a sângelui în membrele inferioare care poate provoca dezvoltarea de vene varicoase.

În timp ce ambele genuri le pot dezvolta, femeile sunt mai susceptibile de a le avea. În afară de venele varicoase care sunt ereditare, ele pot apărea de asemenea după statul pe perioade lungi de timp cu picioarele încrucișate. Acțiunea venelor care se strâng duce la congestia sângelui în diferite zone.

De asemenea, circulația sanguină slabă este periculoasă deoarece poate duce la formarea de cheaguri de sânge. Un cheag poate bloca cu ușurință un vas de sânge vital în inimă, plămâni sau creier.

 

4. Obezitatea

Transportarea greutății excesive este una dintre cele mai mari consecințe ale unui stil de viață sedentar. Când stai jos o perioadă lungă de timp, metabolismul încetinește și corpul tău arde mai puține calorii, stocând excesul de grăsime.

De îndată ce o persoană se așează jos, corpul scade procesul de ardere a grăsimii cu 90%, nivelul insulinei scade și crește tensiunea arterială.

În ultimii 50 de ani, majoritatea locurilor de muncă s-au schimbat odată cu vremurile și acum necesită mai mult stat jos în spatele unui birou – ceea ce înseamnă că nu mai este timp pentru a arde calorii.

La o slujbă în care stai în picioare, corpul tău arde până la 35% mai multe calorii decât la un birou la care trebuie să stai.

 

5. Mușchii și oasele

Aplecarea constantă, combinată cu lipsa activității fizice, poate face ca mușchii corpului tău să fie slabi și lăsați. Cei mai afectați sunt mușchii abdominali și gluteali.

Dar mușchii nu sunt singurul lucru care suferă în timpul unui stil de viață sedentar. O altă consecință posibilă în timp a statului la birou este osteoporoza.

În timp ce oasele nu au de fapt mari dificultăți în menținerea corpului într-o poziție așezată, ele pot pierde puterea în timp, devenind mai poroase și mai fragile.

loading...

Add comment