Radio Simplu

5 activități ciudate din trecut care sunt complet absurde în ziua de azi

Dacă tu crezi că generațiile care trăiau înainte de computere au avut o viață plictisitoare, nu ai putea să te înșeli mai rău. Atât aristocrații, cât și țăranii erau întotdeauna gata să se distreze și căile lor de divertisment nu erau întotdeauna la fel de umane și sigure ca ale noastre.

 

1. Jocurile de masă

Primele jocuri de masă au fost inventate în antichitate; de exemplu, un joc de masă din vechiul Egipt, numit Senet, este unul dintre cele mai vechi jocuri din lume cu pioni. Detaliile regulilor sunt necunoscute, dar aparent a fost un joc de 2 persoane – ca șahul modern.

Potrivit legendelor, Senet a fost inventat de Thoth, zeul înțelepciunii care l-a provocat pe Khonsu, zeul Lunii și a câștigat câteva zile suplimentare pentru acest an. Thoth a făcut-o pentru Nut, zeița cerului, care nu a putut da naștere unui copil în nicio zi a anului din cauza blestemului lui Ra.

Datorită victoriei lui Thoth, anul a fost prelungit cu 5 zile suplimentare, iar egiptenii au primit un nou joc.

 

2. Luptele între gladiatori

Cu toții știm foarte bine despre aceste spectacole publice sângeroase, dar puțini dintre noi știu că nu numai bărbații s-au luptat unul cu celălalt, ci și animalele sălbatice în arenă – printre gladiatori erau și femei. Cu toate acestea, ei erau de obicei văzuți ca gladiatori paegniarius (joc), care erau în mare parte animatori și nu luptători adevărați.

Luptele mortale au fost atât de populare încât toate încercările de interzicere a acestora au eșuat până în anul 404 când un călugăr creștin din est, Telemachus, a încercat să oprească o luptă între gladiatori. Această acțiune l-a costat viața – a fost omorât cu pietre de mulțimea furioasă.

Sacrificiul său nu a fost irosit – împăratul Honorius a fost atât de impresionat de martiriul călugărului că a interzis jocuri de gladiator pentru totdeauna.

 

3. Învârtitul cercului

O versiune a învârtitului cercului a fost populară în Grecia Antică, iar numeroasele sale variații au fost de asemenea răspândite în multe părți ale lumii, inclusiv Europa, China, America și Africa.

Cea mai populară versiune a avut următoarele reguli: jucătorul a trebuit să arunce un cerc în aer cu un baston și să-l prindă cu același baston. În unele variante, au existat 2 jucători care făceau cu rândul pentru a prinde cercul.

 

4. Jocul de scos bățul

Jocul de scos bățul a fost un hobby comun în Europa în secolele XIII-XIV. Au existat două variante principale ale acestuia:

– un băț de lemn servea ca o barieră între participanți; victoria era declarată atunci când unul dintre concurenți reușea să-l facă pe celălalt să-și îndoaie genunchii.

– participanții încearcă să-și tragă adversarul peste placa orizontală dintre ei, iar cel care reușește să o facă primul este câștigătorul. Astăzi acest joc este cunoscut sub numele de Mas-wrestling, și este un sport Yakut.

 

5. Sesiuni de frenologie

Frenologia, studiul care proclamă că structura unui craniu determină caracterul unei persoane, a fost tratată ca pseudoștiință încă de la apariția sa, precum și astrologia și spiritismul. Cu toate acestea, frenologia a fost o mișcare populară pe scară largă în perioada cuprinsă între anii 1850 și 1890.

Datorită popularității sale, au apărut o mulțime de frenologi de călătorie care au atras întotdeauna o mare atenție în rândul oamenilor care au fost siguri că frenologia ar putea oferi o explicație biologică a proceselor mentale.

loading...

Add comment