Radio Simplu

12 semne clare ale dezechilibrului hormonal pe care le cunosc puţine persoane

Hormonii sunt o parte esenţială din viaţa noastră, dar nu ne dăm seama de asta decât atunci când începem să avem probleme ca urmare a scăderii sau a creşterii nivelurilor hormonilor din corpul nostru. Iată o listă cu 12 semne care îţi arată că suferi de un dezechilibru hormonal:

 

1. Oboseală cronică

E normal să te simţi obosită din când în când, dar dacă se transformă în starea ta generală, e posibil ca problema să fie hormonii. O cauză a oboselii poate fi tiroida sau o producţie prea mare de progesteron.

 

2. Insomnie

Progestornul poate avea un efect negativ şi asupra somnului, dacă este prezent într-o cantitate prea mică. Devine dificil atât să adormi, cât şi să ai un somn liniştit.

 

3. Probleme cu memoria

Schimbările la nivelul estrogenului sau progesteronului pot face ca memoria ta să fie mai proastă şi să-ţi fie greu să-ţi aminteşti lucruri sau să gândeşti cu claritate. Tiroida poate să contribuie şi ea la asta, aşa că cel mai bine e să consulţi medicul.

 

4. Acnee excesivă

E normal ca acneea să apară pe corp în timul ovulaţiei, dar dacă este prezentă şi în restul lunii atunci e posibil să ai un exces de androgeni, iar glandele endocrine blochează astfel porii.

 

5. Probleme cu stomacul

Stomacul poate fi şi el afectat de schimbările hormonale, aşa că apar dureri, ameţeli sau disconfort abdominal.

 

6. Dureri de cap

Dacă suferi de dureri de cap în aceeaşi perioadă de timp în fiecare lună cauza e posibil să fie nivelul scăzut de estrogen.

 

7. Schimbări la nivelul sânilor

Dacă observi că sânii tăi au mai scăzut din volum acest fapt se datorează scăderii nivelului de estrogen. Dacă par mai tari decât de obicei, atunci e posibil ca nivelul estrogenului să fi crescut.

 

8. Menstruaţie neregulată

Dacă menstruaţia ta nu este niciodată regulată, atunci hormonii tăi suferă dezechilibre din diferite motive. Se recomandă să ceri sfatului unui medic în astfel de cazuri.

 

9. Sufocare şi transpiraţie noctură

Dacă te apropii de perioada menopauzei vei avea parte de aceste simptome datorate scăderii nivelului de estrogen.

 

10. Schimbări de dispoziţie sau depresie

Dacă se produc modificări repetate ale nivelurilor de estrogen, creierul tău poate produce cantităţi mai mari de serotonină sau dopamină, iar acest fapt face ca dispoziţia ta să fie extrem de schimbătoare.

 

11. Creşterea apetitului

Atunci când scade nivelul de estrogen din corp este afectată li leptina, hormonul care controlează senzaţia de foame.

 

12. Libidou scăzut

Dacă eşti mai puţin interesată de activitatea din dormitor decât de obicei, acest fapt se poate datora niveluli scăzut de testosteron din organismul tău.

loading...

Add comment