Radio Simplu

Lichidul menstrual spune totul despre sănătatea ta

Menstruaţia este parte a ciclului menstrual şi diferă de la femeie la femeie, diferenţa fiind făcută de frecvenţă, durata şi culoare. Menstruaţia poate spune multe despre sănătatea ginecologică a femeii. Poate să ajute să detectezi orice problemă de sănătate, minoră sau mai serioasă.

De aceea, faptul că îţi observi scurgerile menstruale, împreună cu alte simptome din timpul ciclului te poate ajuta să afli detalii despre sănătatea ta.

Culoarea şi ritmul de curgere – după părerea medicului Alisa Vitti, consilier de sănătate holistică și nutriționist, exista 3 culori de bază, iar acestea includ culori asemănătoare piureului de afine congelate, gemului de căpşuni şi sucului de merişoare.

Culoarea şi textura asemănătoare afinelor congelate este legată de un nivel ridicat al estrogenului. Este marcat de un ciclu menstrual mai dureros decât de obicei, din cauză că uterul este mai gros decât în mod normal.

Atunci când culoarea este asemănătoare gemului de căpşuni putem spune că nivelul de estrogeni este scăzut. Fluxul poate să fie neuniform şi ciclul prezintă adesea întârzieri, din cauza estrogenului şi unui uter subţire.

Este adesea asociat cu folosirea pastilelor anticoncepţionale.

Culoare asemănătoare sucului de merişoare – indică o menstruaţie fără probleme, nefiind legată de vreo problemă de sănătate.

Pete de sânge menstrual – sângerarea aceasta sub forma unor pete este un semn că ceva mai serios se întâmplă în organism, cum ar fi:

Dezechilibru hormonal: aceasta afecţiune apare ca rezultat al unui dezechilibru intre progesteron şi estrogen, cauzat de probleme tiroidiene, ovare cu probleme sau folosirea metodelor contraceptive.

Stres.

Cancer: cu toate că se întâmplă rar, pătarea poate să fie cauzată de o formă de cancer cervical, uterin sau ovarian.

Infecţii.

Dureri menstruale – durerile menstruale severe care nu dispar necesită control medical imediat. Crampele menstruale numite dismenoree sunt de obicei rezultatul unei prostaglandine ridicate, hormonul implicat în procesul inflamator.

Cu toate că acele crampe menstruale sunt normale, în cazul în care acestea sunt severe și persistă mai mult de 2 zile, este o alertă pentru a vedea un ginecolog.

Ar putea indica endometrioza, o afecţiune în care mucoasa uterului se dezvolta în afara uterului, în zona pelviană. În cazul în care mucusul se varsă, acesta nu are unde să se deplaseze, provocând astfel crampe și dureri severe.

10% dintre femei sunt afectate de această boală.

Da, vorbim de ACEL moment din lună cunoscut oricărei femei. În timp ce unele îl așteptă cu nerăbadare, altele îl urăsc de-a dreptul. Indiferent din care categorie faci parte, un ciclu menstrual regulat este semnalul prin care știi că totul funcționează așa cum trebuie.

Totuși, dereglările hormonale, perioadele lungi de stres, călătoriile și nu numai, îți pot da peste cap ciclul mentrual. Tocmai de aceea, trebuie să fii atentă la următoarele semne, iar în cazul în care ceva este în neregulă, să consulți imediat medicul ginecolog.

Absența ciclului menstrual
Dacă au trecut două, trei luni și încă nu ți-a venit menstruația deși știi sigur că nu ești însărcinată, atunci poate fi vorba de probleme ale glandei tiroide, dezechilibru hormonal, stres, exerciții fizice oexcesive sau menopauză prematură.

Crampe din senin sau care se înrăutățesc
Acesta poate fi semnul unei boli numite endometrioză, în care celulele care cresc în interiorul uterului încep să crească și în afara lui, cauzând durere pelviană.

Multe femei sunt diagnosticate cu această condiție, chiar și la vârste tinere.

Sângerări
Dacă vezi sânge între ciclurile menstruale, acesta poate fi semnul unui chist uterin, polip, sau chiar a unei infecții bacteriene, ori chiar un simptom care anunță apariția cancerului.

Sângerări intense sau menstruații care durează mai mult de 10 zile
Sângerarea intensă este considerată atunci când e necesar să schimbi un absorbant maxi la o oră sau chiar mai puțin.

Acest lucru poate semnala o problemă medicală, precum fibroza uterină sau polip. Sângerările abundente sau îndelungate pot conduce și la anemie.

Sindromul premestrual care îți afectează serios viața

Aceste simptome, precum schimbări de stare cu perioade de plâns, anxietate, furie, depresie, apar de obicei cu o săptămână înainte ca sângerarea să înceapă. Aceste simptome pot fi foarte deranjante, însă pot fi ameliorate cu medicamente.

Redactia Radiosimplu

Add comment