Radio Simplu

Îngrijitorii de la Grădina Zoologică nu știau ce se întâmplă cu girafa. După o vreme, un picior a ieșit din ea

În aprilie 2015, milioane de oameni au fost părtaşi la un eveniment unic. O girafă de la o Grădină Zoologică din Dallas a fătat în direct, în timp ce camerele de supraveghere îi urmăreau fiecare mişcare. Girafa a început să se agite, iar îngrijitorii au ştiut că urmează să se întâmple un miracol.

Puiul numit Kipezi şi-a făcut debutul la Grădina Zoologică din Dalls şi a încercat să facă primii paşi. În timp ca acesta creştea, toată lumea putea să vadă cum prinde putere şi cum  aleargă fericit în jurul mamei sale.

Kipenzi a strâns o bază mare de fani în lunile care au urmat, dar viaţa acestuia a fost destul de scurtă. Cu cel mai mare regret, autorităţile de la Grădina Zoologică au anunţat că puiul de girafă și-a rupt gâtul în timp ce încerca să se joace şi să sară un gard.

Directorul Grădinii Zoologice, Harrison Edell, ne explică faptul că girafele de orice vârstă sunt obişnuite să alerge, mai ales cele tinere ca Kipenzi. Acesta a declarat: „Este absolut îngrozitor şi ne doare sufeltul în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, deşi ne-am luăm toate măsurile de siguranţă!”

Toţi admiratorii lui Kipenzi de pe platformele de socializare ca Twitter şi Facebook au fost absoluţi devastaţi. Aceştia au foat atât de trişti de faptul că l-au urmărit pe tânărul puiuţ încă de când s-a născut şi că, atunci când aveau timp, îl urmăreau pe Kipenzi în timp ce alerga şi se juca cu mama sa.

Mama lui Kipenzi, girafa Katie, a avut o ultimă vizită înainte ca veterinarii să îndepărteze cadavrul. Din păcate, acest eveniment a fost absolut devastator, pentru că o naştere a unei girafe în captivitate este un eveniment destul de rar întâlnit.

Viaţa puiuţului Kepenzi a fost extrem de scurtă, dar foarte preţuită, mai ales că milioane de oameni au avut ocazia să îl privească, încă de la nașterii. Ceea ce s-a întâmplat cu Kenzi nu s-a întâmplat din vina nimănui, a fost doar un ghinion foarte mare.

Îngrijitorii şi directorii Grădinii Zoologice din Dallas au încercat să îi ofere, atât mamei, cât şi puiului, condiţii extraordinare, ceea ce au şi făcut. Totuşi, vestea morţii puiului Kipenzi a făcut înconjurul lumii în doar câteva zile, iar oamenii nu şi-au putut reprima frustrarea.

Girafele sunt unele dintre animalele care ne fascinează şi nu există persoane care să nu vrea să vadă una la o Grădină Zoologică, deşi suntem conştienţi de faptul că acestora le este cel mai bine în sălbăticie. Iată care sunt câteva dintre cele mai interesante informaţii despre girafe:

Acestea nu au nevoie să bea apă decât o dată la două zile, pentru că îşi sustrag apa din dieta bazată pe plante, ceea ce este bine din moment ce pentru ele este foarte greu să ajungă să bea apă dintr-un lac.

Girafele se întorc de multe ori în locul în care au fost născute pentru a naşte. O dată ce au ajuns acolo, puii sunt bineveniţi pe lume, căzând de la doi metri înălţime. Din fericire, puiuţii girafă reuşesc să se ridice în picioare şi să alerge la două ore după ce s-au născut.

Limba unei girafe poate să fie lungă de 50 de centimetri şi este colorată într-o culoare închisă, ceea ce le ajută împotriva expunerii îndelungate la soare. Girafele stau de obicei în picioare în timpul somnului, iar dacă se aşează într-o poziţie confortabilă, atunci o fac doar pentru câteva minute.

Acestea necesită peste 30 de kilograme de mâncare pe zi – şi cu o dietă bazată pe frunze, puteţi să realizaţi că asta presupune că îşi petrec majoritatea timpului mâncând. Numele lor ştiinţific,  Giraffa camelopardalis, vine din credinţa grecilor antici că acestea arată ca nişte cămile care poartă blana unui leopard.

În ciuda gâtului foarte lung, acestea au acelaşi număr de vertebre în gât ca oamenii – doar şapte. Fiecare vertebră individuală este la mărime maximă, ajungând la o lungime de 25 de centimetri.  Din cauza formei neobişnuite, acestea au un sistem cardiovascular special care începe cu o inimă foarte mare. Inima lor cântăreşte peste 12 kilograme şi are o lungime de 60 de centimetri.

Spre deosebire de cai sau de alte animale cu patru picioare, girafele merg în timp ce îşi mişcă picioarele de pe aceeaşi parte. Aşadar, piciorul stâng din faţă şi cel stâng din spate se mişcă şi apoi cel drept din faţă şi din spate.

Cel mai probabil, girafele vor fugi de un atac şi nu vor opune rezistenţă. Totuşi, acestea nu sunt total inofensive. O lovitură rapidă de picior din partea unei girafe poate să rănească, sau chiar să ucidă, un leu ghinionist.

Prima girafă care a ajuns în Europa a fost adusă de Caesar din Alexandria în 46 d. hr., ca o parte a întoarcerii triumfătoare în Roma după războiul civil. 1500 de ani mai târziu, Lorenzo de’ Medici a primit în dar o girafă din partea unui sultan din Egipt.

Girafele au fost o atracţie imensă în antichitatea, mai ales în Italia, unde mergeau pe străzile din Florenţa şi acceptau gustări de la persoanele care locuiau la etaj.

 

 

Redactia

Add comment