Fasolea verde are calitati vindecatoare. Este indicata in diete, compenseaza alimentatia nociva moderna, regleaza activitatea pancreasului si detoxifica organismul datorita continutului de clorofila.
O gasim in mai multe soiuri, toate varietatile sunt bune, important este doar ca ea sa fie sanatoasa, sa nu prezinte deshidratari, modificari de coloratie sau brunificari.
Cel mai indicat este ca fasolea sa fie pregatita in abur sau fiarta, nu foarte mult insa, pentru a pastra cat mai mult vitaminele si principiile active.
Nu sunt recomandate conservele cu fasole, insa ea se poate congela, pentru ca pastreaza mai bine 50% din calitatile sale nutritive.
Se poate prepara in mai multe moduri, fie cu suc de rosii, condimente si ulei, fie cu un sos alb, pregatit din smantina si galbenus.
Dar si mai simplu, doar cu ulei si sare sau condimentand-o cu busuiocul, menta, ghimbir sau cimbru.
Fasolea verde este recomandata celor care au diabet de tip 1 sau 2. Se poate consuma cu succes si de cei care doresc sa slabeasca pentru ca are putine calorii si ofera o senzatie de satietate durabila.
De asemenea, stimuleaza tranzitul intestinal, are proprietati diuretice, impiedica depunerea rapida a excesului de glucoza.
In acelasi timp, este indicat consumul de fasole pentru cei care sufera de ateroscleroza, datorita continutului de vitamine A , C, magneziului, potasiului, acizilor grasi.
Consumul de fasole verde previne cancerul de colon, datorita fibrelor pe care le contine, dar si actiunii inhibatoare pe care o exercita asupra substantelor cancerigene din alimentele daunatoare, aditivate si procesate.
Datorita continutului de vitamina B1, fasolea verde amelioreaza tulburarile de memorie, stimuland functiile cognitive.
Ea participa la sinteza acetilcolinei, un neurotransmitator esential, a carui absenta este corelata cu aparitia Alzheimer.
Continutul vitaminei K face din fasole un bun aliat in mentinerea sistemului osos.
Consumul de fasole previne si hipertensiunea arteriala datorita magneziului si potasiului, dar si constipatia, colesterolul crescut, bolile de ficat, precum hepatita.
Mancarea de fasole verde este foarte bine tolerata de ficat, reduce toxicitatea, iar vitaminele sale sustin activitatea acestui organ.
Beta-carotenul, flavonoidele, care se gasesc in din pastaile de culoare galbena, dar si vitamina C, din toate tipurile de fasole, au efect antiinflamator asupra cailor respiratorii.
Se mai recomanda, de asemenea, pentru intarirea imunitatii, impotriva asteniei, dar si pentru atenuarea migrenelor.
Fasolea verde are insa si contraindicatii, ea nu se recomandata persoanelor care sufera de litiaza renala.