Radio Simplu

12 mituri despre Evul Mediu

Când vorbim despre Evul Mediu, adesea ne desenăm involuntar o anumită imagine în capul nostru care în cea mai mare parte este greșită. Acest lucru se datorează faptului că există multe mituri pe scară largă despre această perioadă a istoriei.

12. Oamenii credeau că Pământul este plat

Pentru a fi mai precis, ideea că Pământul era plat a fost prezentă în Scandinavia păgână și a dispărut odată cu venirea creștinismului în această regiune.

În restul Europei și în Marea Mediterană, oamenii (cel puțin cei educați) știau că lumea a fost deja rotundă deja în Evul Mediu. Acest lucru este dovedit de numărul mare de hărți și texte care au apărut din acea perioadă.

11. Columb a vrut să demonstreze că Pământul este rotund

Dacă oamenii știau că pământul este rotund, rezultă că nu era nevoie să se dovedească acest lucru. Prin călătoria sa, Columb a dovedit doar că Pământul este mult mai mare decât au realizat oamenii.

Navigatorii credeau că ar putea ajunge pe piețele bogate din Asia de Est navigând spre vest, dar în schimb au descoperit insulele necunoscute până în prezent în Caraibe.

10. Vikingii purtau căști cu coarne

Coifurile cu coarne erau de fapt foarte impracticabile și incomode pentru a fi purtate în timpul unei bătălii. Numai în secolul al XIX-lea, artiștii scandinavi au început să adauge coarne la descrierile lor despre Vikingi.

9. Bărbații și-au făcut femeile să poarte centuri de castitate

Am auzit cu toții despre „faptul” că nobilii și-au făcut femeile să poarte centuri de castitate când au plecat la cruciade. Dar acele construcții de fier care arată înfricoșător care acoperă jumătatea inferioară a corpului sunt de fapt un mit. Sunt doar o fantezie erotică din vremurile ulterioare.

8. Oamenii trăiau numai până la vârsta de 30 de ani

Indicatorii pentru speranța medie de viață în Evul Mediu sunt foarte scăzute din cauza ratei extrem de ridicate a mortalității infantile cauzate de boală. Dar, dacă un individ a ajuns la maturitate și nu a suferit o boală, era foarte probabil ca el să trăiască până la vârsta de 60-70 de ani.

7. Oamenii nu s-au spălat

Desigur, oamenii nu erau la fel de curați în acele zile, așa cum suntem acum cu accesul nostru constant la apă caldă.

Cu toate acestea, toate componentele populației s-au spălat în fiecare zi, au apreciat o bună igienă și s-au ținut departe de cei care nu făceau asta.

Aceasta a fost vârsta în care utilizarea săpunului a devenit larg răspândită, iar producătorii de săpun aveau chiar bresle comerciale proprii în orașe mari.

6. Femeile nu aveau drepturi

Femeile din Evul Mediu în mod evident nu erau la fel de libere ca acum. Cei mai mulți dintre ei au avut de ales între căsătorie sau mănăstire.

Cu toate acestea, ele și-au ajutat părinții și soții în meseria și profesiile lor și puteau moșteni și cumpăra proprietăți sau administrau o gospodărie. Au fost de asemenea multe femei influente printre care și conducători feminini.

5. Oamenii nu au folosit tacâmuri

De fapt, tacâmurile au fost deja utilizate pe scară largă până în prezent. De exemplu, furculițele au apărut în Imperiul Bizantin până în secolul al VI-lea, iar în Italia, în al 11-lea.

4. Biserica a încetinit dezvoltarea științei

Cei mai mulți oameni de știință erau ei înșiși oameni ai bisericii. Mulți nu erau asupriți pentru activitățile lor și erau, de fapt, răsplătiți pentru cunoștințele și înțelepciunea lor.

Nu există nicio dovadă că cineva a fost ars de către biserică pentru eforturile lor științifice.

3. Milioane de femei au fost arse fiind considerate vrăjitoare

Fenomenul de „vânătoarea de vrăjitoare” nu datează în Evul Mediu, ci a apărut mai târziu (a atins vârful în secolele 16 și 17). În Evul Mediu, oamenii au negat existența vrăjitoarelor.

2. Lorzii feudali se bucurau de „dreptul primei nopți” cu soțiile subiecților lor

Nu există nimic care să confirme faptul că această regulă există de fapt și majoritatea istoricilor subscriu la opinia că a fost gândită ca urmare a interpretării slabe a textelor istorice.

1. Cavalerii erau nobili

Din păcate, acest lucru a fost departe de adevăr. De multe ori realitatea era că atunci când cavalerii nu erau implicați în luptă, ei făceau ravagii terorizând populația. Ei erau chiar celebri pentru violurile de femei.