Radio Simplu

De ce coronavirusul ar putea fi mai puțin periculos decât se crede. Cazul aparte al Islandei

Coronavirusul ar putea avea o rată a cazurilor mortale mult mai redusă decât se crede, în schimb numărul infectărilor este mult mai mare decât cel estimat de epidemiologi. Islanda a testat populația pe scară largă, iar jumătate dintre cei infectați nu au avut niciun fel de simptom, scrie publicația britanică The Sun.

Islanda a făcut teste pe scară largă
Rata mortalității la COVID-19 ar fi mult mai mică decât arată statisticile oficiale întrucât numărul de infectați este foarte mare, iar acest lucru poate fi arătat doar de o testare pe scară largă.

Islanda a testat nu mai puțin 10% din populație, la întâmplare, iar datele arată majoritatea cazurilor de infectare au fost asimptomatice sau cu simptome ușoare. La o populație de 364.000 de oameni, s-au înregistrat 1.689 de cazuri de infecție și șapte decese.

Majoritatea testărilor au fost făcute de compania farmaceutică deCODE Genetics care nu s-a concentrat doar pe categoriile de risc sau pe cei cu simptome. ”Testarea la scara întregii populații va duce la o imagine mult mai clară a răspândirii SARS-CoV-2 în Islanda”, susține Direcția de Sănătate din Islanda.

Astfel, cu cât mai mare este nivelul testării cu atât se poate stabili cu o acuratețe mai mare rata mortalității, raportată la întreaga populație. În Irlanda, datele arată ca rata cazurilor mortale este de 0,0041%, în timp ce în Regatul Unit ar fi de 0,012%.

Însă mortalitate mai mare în Marea Britanie ar putea fi o aparență creată de numărul redus de teste prin comparație cu numărul populației. În Marea Britanie s-au făcut 335.000 de teste pentru 269.000 de persoane la o populație de 66.400.000. Când sunt testați doar cei internați sau cu simptome inevitabil imaginea obținută este una mult mai pesimistă.

De ce testarea scade mortalitatea
Kári Stefánsson, fondatoarea companiei DeCODE spune că circa 50% dintre cei testați pozitiv au fost asimptomatici și au contribuit, fără să știe, la răspândirea virusului. ”Pentru că testăm populația în ansamblu, îi depistăm mai devreme pe cei infectați, înainte ca boala să se manifeste”, a afirmat Stefánsson.

În consecință, tratarea precoce scade și rata mortalității, chiar dacă Islanda este considerată, tocmai din cauză testării extensive, țara cu cea mai mare rată a contagiunii COVID-19. ”Noi am luat în serios știrile despre epidemia ce a început în China. Nu am ridicat din umeri și am spus că nu o să fie nimic deosebit”, a declarat Kári Stefánsson.

Depistarea precoce a cazurilor a permis autorităților să nu recurgă la interdicții similare celor de pe continent.

Există însă și alte explicații privind depistarea rapidă. Gestur Palmason, un polițist implicat în stabilirea contacților celor infectați, crede că un rol mare l-a avut și colaborarea cetățenilor care, trăind în comunități mici, se implică activ în raportarea cazurilor suspecte, iar cei infectați au grijă ca cei apropiați lor să nu fie supuși riscului.

Sursa: Fanatik.ro